Slušaj vest

Nemačka domaća obaveštajna agencija upozorila je na sajber grupu koja pripada jedinici 29155 ruske vojne obaveštajne službe (GRU), rekavši da je izvršila sajber napade na zemlje NATO i EU. U objavi na X u ponedeljak, nemačka vlada je saopštila da izdaje upozorenje protiv grupe poznate kao UNC2589 zajedno sa FBI, Agencijom za sajber i infrastrukturnu bezbednost (CISA), Agencijom za nacionalnu bezbednost (NSA) i drugim međunarodnim partneri. Upozorenje dolazi u vreme sve veće zabrinutosti u Evropi zbog aktivnosti ruskih hakera i špijuna.

Ranije ove godine, Berlin je optužio Rusiju za seriju sajber napada na nemačke vladajuće socijaldemokrate, kao i kompanije u logističkom, odbrambenom, vazduhoplovnom i IT sektoru. U svom upozorenju, obavještajna agencija je navela da grupa, poznata i kao Cadet Blizzard ili Ember Bear, vrši aktivnosti u svrhu špijunaže koje često uključuju uništavanje veb stranica i objavljivanje ukradenih podataka.

Jedinica GRU, kojoj pripada, postala je poznata 2018. godine kada se sumnjalo da je umešana u trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Velikoj Britaniji, prenosi Rojters.

BONUS VIDEO:

Kurir televizija PAŽNJA, PAŽNJA, SAJBER OPASNOST! Srbija na meti hakera, a šteta može biti neprocenjiva! "ANONIMUSI" U SLUŽBI TAJNIH ORGANIZACIJA?!