• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Berze u panici: Hoće li se ponoviti 2007?

Predsednik SAD Barak Obama je o pogoršanju svetske ekonomske krize telefonom odvojeno razgovarao sa premijerima Italije i Španije.

U Rimu je saopšteno da su Obama i Silvio Berluskoni razgovarali o svetskoj dužničkoj krizi.

"Stanje na finansijskom tržištu SAD i Evrope bilo je u centru pažnje tokom razgovora", saopštila je Vlada Italije.

Italija, kao i Španija, smanjila je štetu u ponedeljak zahvaljujući opadanju prinosa na državne obveznice pošto je Evropska centralna banka (ECB) najavila da će im otkupiti deo duga.

Milanska berza je, međutim, opala za 2,42 odsto, a Njujorška za pet i po odsto.

Obama je telefonom pozvao premijera Španije Hosea Luisa Rodrigesa Sapatera, da bi razgovarali o potrebi koordinirane akcije da bi se izbeglo usporavanje svetske privrede, saopšteno je u Madridu.

Sapatero i Obama su "istakli potrebu koordiniranog delovanja da bi se podstakao privredni rast i sprečilo usporavanje" privrede.

Saglasili su se i o "potrebi da se ubrza sprovođenje dogovora zemalja zone evra od 21. jula (o finansijskom spasacanju Grčke i prevenciji širenja krize na druge zemlje EU) i da se ojača angažovanje u evropskom projektu", navodi se u saopštenju.

Prema analitičarima, kašnjenje u sprovođenju mera donetim 21. jula radi zaustavljanja krizu u Grčkoj nije povratilo poverenje investitora, čemu se u petak pridodalo smanjenje kreditnog rejtinga SAD što je podstakla još veća strahovanja za stanje svetske privrede.

Zapadni lideri užurbano razgovaraju dok su zapadne berze uspaničene strahujući od novog talasa krize kakav je pre nekoliko godina počeo u SAD krahom paradržavnih finansijsko-hipotekarnih firmi, banaka,
osiguravajućih društva i investitora.

Neuobičajeno oštra kritika SAD stigla je iz Kine. Peking, kao najveći poverilac SAD, ima "svako pravo" da od Vašingtona zahteva rešenje dužničkog problema, komentariše kineska državna novinska agencija Sinhua.

Vašington nije u stanju da se uz pomoć novih kredita izvuče iz blata. Sinhua pominje takođe eventualno uvođenje "jedne nove, stabilne i globalno bezbedne valute", kako bi se otklonila mogućnost katastrofe, koju može da izazove jedna jedina zemlja.

Američki predsednik Barak Obama ocenio je da će Sjedinjene Američke Države uvek biti zemlja sa najboljim kreditnim rejtingom.



Kritikujući agenciju "Standard end Purs", zbog obaranja kreditnog rejtinga Amerike za jedan stepen, Obama je izjavio da nije problem u dugu, već u deficitu.

"Rešenje tog problema je u poreskoj reformi, kojom će bogati Amerikanci dati pravičniji doprinos i reformi zdravstvenog osiguranja. Svetske berze i dalje veruju da je američki kreditni rejting trostruko A, sa čime se slažu i investitori", rekao je Obama.

(agencije/MONDO)

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image