Portal Mondo je 27.10.2011. godine objavio tekst pod nazivom "Eh, kako se živelo pod Gadafijem!", u kom su prenesene netačne tvrdnje o stanju u Libiji tokom vladavine Moamera el Gadafija, a koje su sporne i nepotpune.

Tvrdnje o besplatnoj struji i novcu koji su mladenci navodno dobijali za stanove nisu tačne. Gadafi je vladao Libijom 42 godine eliminišući sve kritičare režima na vrlo okrutan način, ukidajući privatne biznise i uspostavljajući oštru cenzuru. Štrajkovi ili neodobrene medijske reportaže rezultirali su zatvorskim kaznama, a ilegalna politička aktivnost bila je kažnjiva smrću.

Iako su neke tvrdnje o životu u Libiji za vreme njegove vlasti tačne, poput one da su obrazovanje i zdravstvena zaštita bili besplatni za građane/ke, većina njih ipak nema uporište u činjenicama. Gadafijeva Libija borila se sa visokom nezaposlenošću, lošim zdravstvenim sistemom i emigracijom stanovništva. Učenici su učili iskrivljenu geografiju, koristili simbole i merne jedinice koji ne odgovaraju međunarodnim normama, a nastavni plan i program bili su strogo kontrolisani u svrhu indoktrinacije.

Gadafijev režim bio je brutalna diktatura, koja se verovatno ne bi urušila da nije bilo ponude libijskog naroda.