• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Škoti se izjašnjavaju o nezavisnosti 2014.

Britanski premijer Dejvid Kameron i prvi ministar Škotske Aleks Salmond potpisali su sporazum kojim je Škotima omogućen referendum o nezavisnosti 2014.

Prema sporazumu, Škotskoj će biti dato sto nedelja za donošenje "najvažnije političke odluke u poslednjih 300 godina".

Taj korak bi mogao da bude uvod u najveće promene u Velikoj Britaniji otkad je Irska 1920. godine stekla nezavisnost, naveo je "Gardijan". Na referendumu će biti postavljeno samo pitanje o nezavisnosti, a ponuđeni odgovori biće "da" i "ne".

I London i Edinburg su tokom višemesečnih dogovora načinili ustupke kako bi postigli sporazum u 35 tačaka koji omogućava vladi u Vestminsteru da škotskom parlamentu da ovlašćenje za organizovanje obavezujućeg glasanja, najverovatnije u jesen 2014. godine.

Proces, koji je Salmondova partija najavila još u martu, nadgledaće britanska Izborna komisija.


Škotska i Engleska su se ujedinile 1707. godine i formirale Veliku Britaniju, sa zajedničkim monarhom, valutom i vladom u Londonu. Škotska sada ima značajnu autonomiju, uključujući parlament koji zaseda u Edinburgu.

Međutim, pojedini stanovnici Škotske žele da formiraju nezavisnu državu u okviru Evropske unije.

Salmond, lider Škotske nacionalne partije (SNP), uspeo je da, posle pobede njegove stranke na parlamentarnim izborima u Škotskoj 2011. godine, nezvaničnom kampanjom utre put za sazivanje referenduma.

"Sporazum će omogućiti Škotskoj da preduzme važan korak ka nezavisnosti, kao i sredstva za stvaranje pravičnije i prosperitetnije Škotske. Radujem se unapred pozitivnom glasanju 2014. godine", rekao je ranije Salmond.

Kameron je ocenio da su dve vlade postigle dogovor o organizovanju referenduma koji će biti zakonit, pravičan i od presudnog značaja.

"To označava važno poglavlje škotske priče, omogućava da počne prava debata i otvara vrata ka rešavanju najvažnijeg pitanja - odvojena Škotska, ili Ujedinjeno Kraljevstvo", kazao je britanski premijer.

On je ranije rekao da se duboko protivi otcepljenju, kao i da bi referendum trebalo održati što pre.

Prema rezultatima najnovijih anketa, većina Škota je za ostanak u Britaniji, dok između 30 i 40 odsto njih podržava nezavisnost, ali i dalje ima mnogo neopredeljenih.

(Tanjug/Foto: Tanjug/AP)

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ika

O da, bas lepa vest.

Acko

Hoce biti rata? Odmah idem u dobrovoljce, da pomognem stradalnom engleskom narodu kojeg vekovima ugnjetavaju nezgodni Skoti. Stvarno, gde god na planeti su sprovodili svoj imperijalizam, poznat po svojoj humanosti, uvek su se pojavljivali neki divljaci, koji su ih nekaznjeno ubijali...

paqe

Bilo bi lepo da ih prvi priznamo :)

special image