PS Saveta Evrope uskratila pravo glasa Rusiji

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svet

PS Saveta Evrope uskratila pravo glasa Rusiji

Izvor Beta
Izvor Beta

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) uskratila je do kraja ove godine pravo glasa delegaciji Rusije i smenila njene zvaničnike s vodećih pozicija zbog pripajanja Krima Rusiji.

Rezolucija je usvojena sa 145 glasova prisutnih poslanika, 21 je bio protiv, a 22 uzdržana.

Ruskoj delegaciji je pravo glasa bilo uskraćeno i 2000. godine, tada zbog ruske vojne intervencije u Čečeniji.

PS SE je u juče usvojenoj rezoluciji ocenila da je "takozvani referendum na Krimu bio neustavan", da "nelegalno rusko pripajanje Krima nema pravnog efekta" i da "Savet Evrope to ne priznaje".

Stručnjaci SE za ustavno pravo iz Venecijanske komisije ocenili su nelegitimnim referendum o otcepljenju koji je organizovan na Krimu nakon čega je to ukrajinsko poluostrvo pripojeno Rusiji.

Ruska delegacija je bojkotovala raspravu u PS SE koja je prethodila glasanju, ocenivši je kao "farsu", i najavila da će napustiti PS SE u znak protesta zbog današnje odluke. Šef delegacije Aleksej Puškov rekao je da je ta odluka "najgrublje kršenje prava Rusije". "Ako žele ulogu inkvizitora, neka je igraju sami. U ovom trenutku razmišljamo da li i dalje želimo da budemo deo PS SE", rekao je Puškov.

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je danas rezoluciju kojom su potvrđeni mandati ruskim parlamentarcima, ali im je ograničeno pravo glasa do janura 2015. godine i učešće u posmatračkim misijama i na Birou u Stalnom komitetu, izjavila je članica srpske delegacije u PS SE Nataša Vučković.

Vučković je Tanjugu rekla da su se mnogi ovih dana u PS SE pitali šta bi se desilo kada bi Rusija odlučila da ne učestvuje daljem u radu Saveta Evrope, što bi možda bio slučaj da je doneta odluka o oštrim sankcijama.

Međutim, opšte mišljenje njenih sagovornika, dodala je Vučković, bilo je da je vrlo važno za SE i za Parlamentarnu skupštinu da Rusija nastavi da učestvuje u radu Saveta i da bude njen član.

"Ukoliko bi se desilo suprotno, to bi bilo pre svega protiv interesa građana Rusije, a to ne želi ni SE, jer bi na taj način građani Rusije izgubili pravo da podnose žalbe Evropskom sudu za ljudska prava, a mnogi programi SE, koji su usmereni na poštovanje ljudskih prava, vladavinu prava i demorkatizaciju, koji se sprovode i realizuju Rusiji, na taj način bi bili anulirani i napušteni", rekla je Vučković.

Prema njenim rečima, to nije nikome u interesu i to je i bio jedan od razloga što se išlo na uvajanje jedne od sankcija koja se ne smatra najoštrijom u PS SE.

"I na debati i u komitetima je provejavalo kao tema da je važno za SE da Rusija nastavi da učestvuje u svim aktivnostima te organizacije i da je to, iz ugla SE, važno za građane Rusije, a naravno i zbog sveukupne saradnje i dijaloga koji treba da postoji u Evropi", naglasila je ona.

Vučković je precizirala da su odluke koje su donete praktično najblaže i podsetila da i stalna delegacija Skupštine Srbije, kada nije imala dovoljno žena, takođe nije imala pravo glasa do sledećeg zasedanja.

Govoreći o Deklaraciji o uskraćivanju mandata ruskoj delegaciji, Vučković je dodala da je PS SE, većinom glasova podržala predlog izvestioca socijalističke grupe iz Austrije Štefana Šenaha da se članovima ruske delgacije ograniči pravo glasanja do janura 2015. godine i da se istovremeno potvrdi madnat članovima ruske delegacije.

"S obzirom da je usvojen još jedan amandman, kojim je članovima ruske delegacije onemogućeno da učestvuju u radu Biroa i Stending komiteta, donekle je poostren inicijalni predlog izvestioca Šenaha, ali je ostao kompromisni predlog u odnosu na inicijalnu nameru da joj se oduzme mandat", precizirala je Vučković.

Članica srpske delegacije je dodala da je juče takođe usvojena deklaracija, koja se odnosila na situaciju u Ukrajini.

"Tom deklaracijom se osuđuje kršenje međunarodnog prava koje je nastalo aneksijom Krima, čitiram rezoluciju, i kojom je istaknuto da su tim poslednjim događajima u Ukrajini ozbiljno ugroženi međunarodni pravni poredak, odnosno Povelja UN i statut SE", rekla je Vučković.

Međutim, ton rezolucije je, dodala je ona, za razliku od očekivanja da se otvori prostor za dijalog, bio sasvim drugačiji.

"Nasuprot našim očekivanjima da Savet Evrope upravo u ovoj situaciji gradi platformu za dijalog sa ruskom delegacijom, nije data podrška nekim amandamnima koji su, po našem mišljenju, bili opravdani i koji su, između ostalog, tražili i osudu ekstremizma i fašističkog ponašanja u Ukrajini", dodala je Vučković.

Ona je naglasila da su članovi srpske delegacije bili uzdržani kada se glasalo o toj rezoluciji.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bg

Smesno. Ne treba vas Rusija nista manje nego vi Rusiju. Kao kada bi neko resio da je na kolima 4ti tocak nepotreban.

Miki

Mozete vi da proglasavate sta hocete ali Krim je u Rusiji

Neprocenjivo

Četvrti Rajh je nemoćan izuzev ovakvih pakosti a ne mogu NIŠTA velikoj Rusiji, imperator Putin GAZI!

special-image

PRODAVNICA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader