Cilj ovog "eksperimenta" je da se sazna više o procesu starenja vina. Šampanjac bi trebalo 30 godina da "odspava" na dnu mora.

"Baltičko more je niskog saliniteta, što limitira koroziju, a na toj dubini postoje idealni uslovi za čuvanje vina, budući da je temperatura vode konstantnih pet stepeni, a tama potpuna", objasnila je za AFP Fabjen Moro, istoričarka kuće Vev Kliko.

Flaše sa šampanjcem, od kojih 50 magnuma, spuštene su u more u čeličnom kavezu.

Operacija je obavljena 18. juna, a ronioci su boce ostavili na mestu na kojem je 2010. pronađen sanduk šampanjca u olupini broda, potopljenog početkom XIX veka.  

"Izuzetan kvalitet tih boca, koje su u moru provele gotovo dva veka, iznenadila nas je prilikom degustacije. To nam je dalo ideju za ovaj eksperiment", rekla je Moro.

Prema njenim rečima, operacija pod nazivom "Cellar in the sea" (Vinski podrum pod morem), trajaće najmanje trideset godina.

Ista količina "kontrolnih" buteljki pohranjena je u tradicionalnom podrumu u Remsu, a uzorci će biti redovno uzimani sa obe zalihe šampanjca, "morskog" i "kopnenog", kako bi se uporedio razvoj vina.