Pomoćnik predsednika Rusije za pitanja vojno-tehničke saradnje Vladimir Kožin rekao je novinarima da S-400 koji je poslat u Siriju neće biti prodat, već će biti vraćen u Rusiju nakon ispunjavanja zadatka, prenosi “Sputnjik”.

Juče je objavljeno da je predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio zahtev Ministarstva odbrane da se u vazdušnu bazu Hmejmim razmesti najnoviji sistem PVO S-400.

To je urađeno nakon što je turski lovac oborio ruski Su-24 koji je učestvovao u operaciji protiv terorista Islamske države u Siriji.

S-400 — nova generacija uspešnog protivvazdušnog raketnog sistema velikog dometa koji je deo naoružanja Rusije i njenih saveznika.

Ovaj sistem može da uništava avione, rakete i sva savremena sredstva vazdušno-kosmičkih napada, kao i da štiti najvažnije objekte, kao što su vojni štabovi ili nuklearni bunkeri, piše portal.

AMERIKA ZABRINUTA

Odluka Rusije da u svojoj bazi u Siriji rasporedi najmoderniji protivavionski raketni sistem S-400 izaziva "značajnu zabrinutost" za američku vojsku, saopštili su američki zvaničnici.

Neimenovani američki zvaničnik je za AFP rekao da protivavionski raketni sistem S-400, koji Rusija planira da rasporedi u svojoj bazi u Siriji "predstavlja značajnu pretnju za svakog".

"Postoji značajna zabrinutost i što se tiče vazdušnih operacija u Siriji", naveo je zvaničnik.

S-400 ima domet od oko 400 kilometara, što znači da može da prodre duboko u tursku teritoriju, a može da predstavlja i potencijalnu pretnju za avione iz koalicije, predvođene SAD, navodi francuska agencija.