Ruski list "Izvestija" nedavno je objavio naslov "Obama kaže da je Putin 'učtiv, iskren i precizan'".

Jedini problem je što Obama to nije rekao. U ruskim medijima mnogo je primera "propagandnog prevođenja".

Obama je u intervjuu američkom "Atlantiku" zapravo rekao da je Putin "obazrivo ljubazan, veoma iskren i ne potpuno glup".

Namerno iskrivljeni prevodi, poput ovog, nisu retkost u ruskim medijima koji podržavaju Putina i politiku Kremlja.

Aleksej Kovaljov, koji stoji iza sajta Noodleremover, analizovao je očigledne primere "kreativnog pristupa" prevođenju vesti u ruskim provladinim medijima.

RIA NOVOSTI: KOMENTAR NOVINARA CBS-a O PUTINU NALJUTIO OBAMU

Agencija RIA Novosti je objavila: "Tokom intervjua za televizijsku mrežu CBS, Barak Obama se ponašao prilično nervozno, javili su zapadni mediji. Predsednik je konačno izgubio hladnokrvnost kada je upitan o ruskom 'izazovu američkog vođstva' i dao je 'neuobičajen' odgovor".

Šta se zapravo dogodilo: Tokom intervjua obavljenog 11. oktobra 2015. godine, novinar CBS-a Stiv Kroft je pitao Obamu o Putinovom izazovu, ali nije bilo ničeg agresivnog niti čudnog u Obaminom odgovoru.

Evo šta je rekao američki predsednik: "Pa, Stive, moram da ti kažem, ako misliš da je vođenje ekonomije ka dnu i slanje vojske da se podupre jedini saveznik zaista liderstvo, onda imamo različita viđenja vođstva. Moja definica vođstva je vezana za klimatske promene... Moja definicija liderstva je mobilizacija čitave svetske zajednice kako bi se osiguralo da Iran ne dođe do nuklearnog oružja".

STRUČNJAK: POTPREDSEDNIK SAD NAZVAO UKRAJINU NAJKORUMPIRANIJOM DRŽAVOM NA SVETU

Šta je objavljeno: "Govoreći pre Vekovne Rade, Džo Bajden je naveo da je, po njegovom mišljenju, Ukrajina najkorumpiranija zemlja na svetu. Nigde na svetu nema države u kojoj je korupcija tako nabujala kao u Ukrajini".

Šta se zapravo dogodilo: Govoreći poslanicima ukrajinskog parlamenta 9. decembra 2015. godine, Džo Bajden je ukazao na tešku borbu Ukrajine protiv korupcije, ali nije uporedio situaciju u toj državi sa okolnostima u drugim zemljama.

Evo rečenice koja je "kreativno prevedena": "Garantujem vam da ne možete naći nijednu demokratsku državu na svetu u kojoj je preovlađuje kancer korupcije".

RIA NOVOSTI: DWN KAŽE DA SOROŠ PRIZNAJE DA SE EU SUOČAVA SA RASPADOM BEZ POMOĆI RUSIJE

Šta je objavila agencija RIA Novosti: "Soroš je podržao plan rešavanja migrantske krize, koji je ranije predložio nemački ministar finansija Volfgang Šojble. Plan podrazumeva investiranje milijardi u državama iz kojih dolaze. Poput nemačkog političara, i milijarder (Soroš) ima svoj 'Maršalov plan', dok istovremeno precizira da će Rusija igrati zapaženu ulogu. 'Rusija mora apsolutno biti deo tog Maršalovog plana', rekao je Soroš".

Šta se zapravo dogodilo: Publikacija Dojče virtšafts nahrihten (DWN), na koju se poziva RIA Novosti, zapravo je citirala Sorošev intervju agenciji Blumberg. Soroš je u tom intervjuu govorio o žalosnom stanju EU i potrebi za novim "Maršalovim planom" za rešavanje izbegličke krize. Soroš je, međutim, Rusiju pomenuo u potpuno drugačijem kontekstu.

Evo šta je on zapravo rekao: "Stalno se zalažem za to (Maršalov plan). Predložio sam Maršalov plan za istočnu Evropu pre više od 25 godina, 1989. godine u Potsdamu, kada je Potsdam još bio u Istočnoj Nemačkoj, i rekao sam da bi to bio Maršalov plan za Istočnu Evropu, uključujući i Rusiju, i da bi ga finansirali Evropljani, za promenu".

U ovom slučaju, u prevodu je pogrešio nemački DWN, iako je RIA Novosti mogla da izbegne objavljivanje grube netačnosti da je pogledala originalni Blumbergov tekst dok je pripremala vest.

REN-TV: KAMERON MORA DA BRANI KOMENTARE O PADU "ERBASA 321"

REN-TV je objavila: Kameron je danas bukvalno morao nalazi izgovore zbog njegovog bliskog saradnika, britanskog ministra unutrašnjih poslova, koji je juče javno rekao da je uzrok pada aviona A321 (u Egiptu) najverovatnije eksplozija i da su zbog toga obustavljeni letovi iz Britanije do Šarm el Šeika. Britanski premijer danas je korigovao poziciju Londona, rekavši da verzija koju su u sredu izneli britanski zvaničnici nije 'sumnjiva'".

Šta se zapravo dogodilo: Kameron je 5. novembra 2015. godine u intervjuu agenciji Rojters govorio o padu ruskog aviona A321, ali nije rekao ništa o korigovanju pozicije Londona po tom pitanju niti se izvinio zbog bilo koje izjave iz njegovog kabineta.

Evo šta je rekao britanski premijer: "Vidite, ne možemo biti sigurni da je ruski avion oboren terorističkom bombom, ali izleda sve izvesnije da se to dogodilo, tako da ja postupam na osnovu obaveštajnih podataka, postupam na osnovu saveta stručnjaka i zato je ispravno obustaviti letove dok ne budemo mogli da bezbedno vratimo ljude (iz Šarm el Šeika)".

IZVESTIJA: AMERIKA SE PLAŠI USPEHA RUSKIH TELEVIZIJSKIH STANICA

Šta je objavila "Izvestija": "Jasno je da su mediji poput Kineske državne televizije, 'LifeNewsa' i 'Russia Today' sposobni da stvarno utiču na njihovu javnost".

Šta se zaista dogodilo: Izvestija se pozvala na članak Kristofera Vokera, potpredsednika američke organizacije Nacionalna zadužbina za demokratiju (NED), objavljenog u janurau u listu "Journal of Democracy".

Voker je u članku "Otmica 'meke moći' razmatrao uticaj ispostava državnih medija Kine, Irana i Rusije.

On je pomenuo "LifeNews", ali nije naveo taj medij u kontekstu u kojem je pominjao Kinesku državnu televiziju i "Russia Today".

"Izvestija" je takođe ignorisala činjenicu da je Voker direktno optužio ruske televizijske stanice ("Prvi kanal", "NTV", "Rossiya-24" i nikog drugog do "LifeNews") za lažno izveštavanje.

"Dugo zapad nije brinuo o autoritarnim međunarodnim medijskim kućama. Postalo je, međutim, jasno da su mediji poput 'CCTV' i 'RT' sposobni da ostvare stvaran uticaj", piše u Vokerovom članku.

Najzabavnije je što je "LifeNews" objavio svoj izveštaj od Vokerovom članku, citirajući "Izvestiju". Naslov: "'LifeNews' je u Americi prepoznat kao glavna pretnja američkoj medijskoj propagandi".