Svet

Nije sve tako crno: Porastao broj tigrova u Indiji, evo i kako

Izvor mondo.rs

Tigrovi su u Indiji bili na ivici izumiranja, ali su indijske vlasti preduzele korake i uspele da za nekoliko godina broj ovih divljih životinja povećaju za 33%.

Pre samo 100 godina, broj tigrova je u svetu je bio oko 100.000, ali čovek i njegova potreba da se širi nauštrb prirode, učinila je da populacija ovih divljih životinja značajno opadne, čak i do ivice istrebljenja.

U Indiji, recimo, broj tigrova bio je mizeran u odnosu na neke ranije periode. Do 2014. godine bilo ih je tek nešto više od 2.000, ali onda su indijske vlasti odlučile da preduzmu nešto.

Zbog lovokradica i uništavanja njihovih prirodnih staništa (procena je da je 10% teritorije "oduzeto" od tigrova zbog izgradnje gradova, saobraćajne infrastrukture), tigrovi su bili "saterani u ćošak". Indijske vlasti su najpre odlučile da im obezbede dovoljno prostora za život, jer tigrovi znaju da pređu i po nekoliko stotina kilometara, potom su značajno povećane kazne za krivolov, a svakodnevno se razgovara i sa meštanima u područjima u koje tigrovi zalaze

U poslednjih nekoliko godina, broj tigrova značajno je porastao, za 33%, a samo prošle godine njihov broj je veći za 6 procenata.

Primer Indije pokazuje da ugrožene životinjske vrste ipak imaju mesta na ovoj planeti i da čovek mora da im da prostor.