Svet

Odgovor Rusije Poljskoj: "Da nije bilo nas, ne bi bilo ni vas!"

Izvor mondo.rs

Na izjavu lidera vladajuće partije u Poljskoj Jaroslava Kačinjskog da bi i Rusija, poput Nemačke, trebalo da plati ratnu odštetu, vrlo brzo stigao odgovor: "Rusija je platila životima 600.000 crvenoarmejaca za oslobađanje Poljske i vi postojite zbog njihove žrtve".

Lider vladajuće partije Poljske Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski izjavio u intervjuu tabloidu "Bild" da je Rusija, kao i Nemačka, "obavezna da isplati Poljskoj odštetu za štetu u Drugom svetskom ratu".

Odgovor Rusije, tačnije Ambasade Rusije u Nemačkoj je bio više nego efektan i precizan: "Rusija je platila životima 600.000 crvenoarmejaca za oslobađanje Poljske. Upravo zahvaljujući njima, Poljska danas postoji kao država. Na dan 75. godišnjice oslobođenja zarobljenika iz Aušvica od strane Crvene armije svet se seća tragedije Holokausta i podviga sovjetskih vojnika. Ali poljsko rukovodstvo ima svoju istoriju".

Ovo je još jedan u nizu takvih zahteva, a Moskva je i do sada odgovarala Varšavi da se to neće dogoditi, jer na to nema nikakvo pravo, a vlasti u Rusiji su više puta navodile da pojedine evropske zemlje pokušavaju da revidiraju istoriju i da to neće dozvoliti (to je govorio i Vladimir Putin u više navrata).

Na Potsdamskoj konferenciji 1945. godine postignut je sporazum prema kome je Poljska dobila odštetu iz udela Sovjetskog Saveza koji dolazi iz istočne zone Nemačke. Nakon nekoliko godina SSSR i Poljska Narodna Republika zaključile su dogovor kojim se prekida naplata naknade od 1954. godine.