Svet

MOLITE SE NA FACEBOOKU: Srpske CRKVE PRAZNE i u Austriji

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U hramovima Srpske pravoslavne crkve u Austriji liturgije se služe bez prisustva vernika, u Srbiji ih na molitvi može biti samo nekoliko a u Egiptu ni ne možete u crkvu.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Episkop austrijsko-švajcarski Andrej, u skladu sa vanrednim merama Austrije, naložio je služenje liturgija bez prisustva vernika.

Ova odluka, kako je navedeno, važi do daljeg.

Možda će vas zanimati

"Sveštenstvo obavlja bogosluženja u najužem krugu i molimo se Bogu da ovaj vanredni period prođe u najkraćem roku", poruka je koju je crkva postavila na svoje hramove nakon novih mera austrijske vlade.

Usled pandemije korona virusa i mera ograničenja slobode kretanja Saborni hram Svetog Save u Beču počeo je sa prenosom uživo liturgija.

Liturgije se prenose preko Facebook stranice crkve.

"Tužno je, ali ovo je jedno privremeno rešenje u ovoj nevolji i prilično velikom iskušenju. Ipak, treba koristiti ova savremena sredstva da se još lakše povežemo u molitvi na ovaj način ", poručila je uprava crkve.

Inače, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej naložio je danas sveštenstvu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, čiji je prvi čovek, da se sav bogoslužbeni i parohijski život saobrazi odlukama Vlade Srbije o zabrani okupljanja više od petoro lica na jednom mestu.

Irinej je ranije, kao patrijarh i "kao građanin starije životne dobi", pozvao sve da se pridržavaju mera koje su propisali struka i državni organi.

U svetu su neke zemlje postupile još strože pa su tako, recimo, u Egiptu zatvorili i crkve i džamije.