Svet

Pompeo: KIna pandemiju koristi za ostvarivanje teritorijalnih ambicija

Izvor mondo.rs Izvor Vijesti.me

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da je potrebno temeljno reformisati Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i da je SAD, najveći donator te UN-ove agencije, možda više nikad neće ponovno finansirati.

Izvor: YouTube/Printscreen/Miami Herald

"Mislim da treba dobro pretresti SZO i videti šta će iz toga proizaći. Poslednji put smo je reformisali 2007. i ovo je prvi put da se moramo baviti nedostacima te organizacije unutar UN-a. Moramo je popraviti, moramo strukturno popraviti SZO", rekao je Pompeo za televiziju Foks.

Američki predsednik Donald Tramp, koji je ukinuo finasiranje Svetske zdravstvene organizacije "zbog prikrivanja epidemije u Kini", jer nije ispunila svoju osnovnu dužnost.  Tramp je tada  optužio SZO da je promovisala "kineske dezinformacije" o korona virusu, što je, kako je ocenio, verovatno dovelo do veće epidemije virusa nego što bi se u suprotnom dogodilo.

Njegov najbliži saradnik, državni sekretar SAD Majk Pompeo,  optužio je danas Kinu da globalnu preokupaciju pandemijom korona virusa koristi za ostvarivanje teritorijalnih ambicija u Južnom kineskom moru.

Pompeo je tu optužbu izneo na video konferenciji sa šefovima diplomatija članica Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN), posvećenoj ;pandemiji korona virusa.

Južno kinesko more je godinama tačka sporenja Pekinga i Vašingtona. Kina tvrdi da je celo more njena suverena teritorija, sa čim se ne slažu ni SAD ni vlade azijskih zemalja u regionu.

Većina izjava drugih učesnika današnjeg virtuelnog sastanka odnosila se na zdravlje i ekonomske i socijalne probleme izazvane pandemijom korona virusa.

Članice ASEAN-a su Filipini, Indonezija, Malezija, Singapur, Brunej, Mjanmar, Tajland, Laos, Vijetnam i Kambodža.