Svet

Danas je 1. maj: U senci epidemije korone, obeležiće se "VIRTUELNO"

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

U svetu se danas obeležava 1. maj - Međunarodni praznik rada, a usled pandemije korona virusa, ove godine izostaće tradicionalna okupljanja i protesti širom sveta.

Zbog restriktivnih mera radi suzbijanja epidemije koje uključuju zabranu okupljanja i socijalno distanciranje u mnogim zemljama, neće biti masovnih skupova ni protesta na kojima radnici traže bolje uslove rada i života, već će njegovo obeležavanje preći na virtuelni nivo.

Zbog posledica pandemije na privredu globalno, milioni radnika širom sveta, kako u razvijenim tako i slabije razvijenim zemljama, ostali su bez posla u svim granama, počev od tekstilne do avioindustrije, a sa ekonomskim problemima, suočavaju se i poslodavci.

Praznik rada obeležava se u znak sećanja na dan kada su 1885. godine radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za bolje uslove rada i osmočasovno radno vreme, tri puta osam - osam sati rada, osam sata odmora i osam sati za obrazovanje i razonodu.

Kao odgovor, usledila je represija, a u sukobima s policijom bilo je žrtava na obe strane.

Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi.

Od tada se kao državni praznik pobeležava u više od 80 zemalja raznih uređenja.

U Srbiji je Prvi maj obeležen prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu.