Svet

SLUČAJ NAVALJNI ZAVRŠIO U HAGU! Stručnjaci istražuju uzorke uzete od ruskog političara

Autor Dušan Ivković

Organizacija za zabranu hemijskog oružja ispituje uzorke uzete od Navaljnog

Izvor: Anadolij/Sefa Karacan

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) potvrdila je danas da je poslala stručnjake u Nemačku kako bi uzeli biomedicinske uzorke od ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog i dodaje da će uskoro biti poznati rezultati testova da li je on otrovan agensom novičok.

Berlin gde je Navaljni hospitalizovan nakon pokušaja trovanja 20. avgusta u Sibiru, zvanično je zatražio "tehničku pomoć" OPCW, navodi u saopštenju ta međunarodna institucija sa sedištem u Hagu.

Nemačka vojna laboratorija zaključila je 3. septembra da je Navaljni (44) otrovan supstancom tipa "Novičok", koja se u sovjetsko doba koristila u vojne svrhe, što Moskva osporava.


Francuske i švedske laboratorije su potom potvrdile zaključke nemačkih kolega zbog čega su Pariz i Berlin u ponedeljak ponovo insistirali na neophodnosti istrage u Rusiji.

Berlin je, međutim, saopštio da čeka procenu OPCW.

U saopštenju međunarodne institucije iz Haga se precizira da je tim stručnjaka "nezavisno uzeo biomedicinske uzorke od Navaljnog radi analiza u referentnim laboratorijama OPCW".

"Rezultati tih analiza će uskoro biti poznati i podelićemo ih sa nemačkim vlastima", dodaje OPCW.

Direktor OPCW Fernando Arias je početkom meseca izrazio "veliku zabrinutost" po pitanju slučaja Navaljni.

Isti neurotoksik je upotrebljen i za trovanje ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije 2018. u Engleskoj. London smatra da je glavni osumnjičeni ruska vojna obaveštajna služba.

Preokret u istrazi! Navaljni otrovan u hotelu?

Tim Navaljnog izjavio je da je njihov vođa otrovan u hotelskoj sobi a ne na aerodromu, kako se prvobitno milsilo.

Na društvenoj mreži "Instagram" podeljen je video na kome se vidi kako ljudi bliski Navaljnom pretražuju hotelsku sobu u kojoj je odseo u Tomsku, i kako skupljaju sve stvari za koje su mislili da mogu da pomognu u istrazi, između ostalog i flašice sa vodom. 

U sobu su ušli sat vremena nakon što su saznali da je Navaljnom pozlilo u avionu pod sumnjivim okolnostima, a uzorci sa jedne od njegovih flašica potvrdili su prisustvo nervnog gasa "Novičoka".

(Mondo/Beta)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.