Bez rešenja!

HITAN SASTANAK SAVETA BEZBEDNOSTI: Ne prestaju sukobi u regionu Nagorno - Karabah!

Autor Aleksandar Nastevski

Konflikt na Kavkazu ne prestaje!

Izvor: UN/screenshot/Mondo

Kako javlja agencija AFP, Savet bezbednosti UN-a održaće hitan sastanak. 

Hitna sednica Saveta bezbednosti UN o oblasti Nagorno-Karabah biće održana sutra na zahtev evropskih zemalja, saopštili su Frans presu diplomatski izvori.

Nemačka i Francuska su pokrenule tu inicijativu, ali su je podržale i druge evropske države - Estonija, Belgija i Velika Britanije, naveli su večeras isti izvori i dodali da će sednica biti iza zatvorenih vrata.

U toku su sukobi jermenske i azerbejdžanske vojske, dok je u obe zemelje proglašeno ratno stanje.

Sukob između snaga Jermenije i Azerbejdžana u regionu Nagorno - Karabah nastavio se jutros, a obe strane su u toj oblasti rasporedile teško naoružanje.

Najmanje 16 vojnika, kao i određen broj civila poginuo je tokom jučerašnjih najžešćih borbi između Jermenije i Azerbejdžana od 2016. godine.

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan rekao je juče da su borbena dejstva Azerbejdžana provokacija, a predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev tvrdi da su jermenske snage otvorile vatru i to takođe naziva provokacijom.

Jermenija i Azerbejdžan dugo su u sukobu zbog otcepljenog azerbejdžanskog većinski jermenskog regiona Nagorno-Karabaha, granični sukobi pojačali su se proteklih meseci, a u nedelju ujutru su eskalirali.

Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju zbog eskalacije sukoba u Nagorno-Karabahu, a isto je učinio i Azerbejdžan.

Prethodno je predsednik nepriznate republike Nagorno-Karabah Araik Hartjunjan proglasio ratno stanje i mobilizaciju svih građana starijih od 18 godina.

Sukobi su izbili između tamošnjih separatista koje podržava Jerevan i snaga Azerbajdžana.

Tenzije između dve zemlje izbile su je još 1988. kao rezultat zahteva etničkih Jermena za nezavisnost pokrajine Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu i ujedninjenju sa Jermenijom, u momentu kada se rušio Sovjetski savez.

Sam rat oko teritorije trajao je od 1992. do 1994. godine. Završio se potpunom ili delimičnom kontrolom Jermenije nad Nagorno-Karabahom i sedam pridruženih teritorija.

Prekid vatre dogovoren je 1994. godine čime su okončana krvoprolića koja su odnela živote 30.000 ljudi.

Granični sukobi koji traju godinama pojačali su se opet proteklih meseci.

U aprilu 2016. na liniji razgraničenja ubijeno je najmanje 30 vojnika, na obe strane.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.