ostrvo duhova

PRONAŠAO ZABRANJENU ZONU NA GUGL MAPI : Nije ni znao da krije mračnu tajnu (FOTO)

Autor Marija Ivetić

Apokaliptično područje je godinama bilo zabranjena zona.

Izvor: Instant Street View

Jedan od korisnika veb foruma Reddit nedavno je ostao zapanjen otkrićem misterioznog, napuštenog grada, kakvi se obično ne nalaze na ruti Google automobila.

Na ekranu su se smenjivale slike razrušenih ulica, ogoljenih solitera, izolovanih područja, nalik scenama iz filmova katastrofe. Ubrzo, stiglo je i pojašnjenje…

Na snimcima je ovekovečeno ostrvo Hašima, nadomak Nagasakija, poznato po rudnicima uglja, otvorenih 1887, u vreme industrijalizacije Japana.

Tokom Drugog svetskog rata na ostrvo su dovođeni korejski civili i kineski ratni zarobljenici, koji su prisilno obavljali teške poslove. Najveći broj žitelja zabeležen je 1959, ukupno 5.259 duša, ali je brojka vremenom počela da se smanjuje, prenosi Express.

Procenjuje se da je oko 1.300 zarobljenika umrlo na ovom ostrvu od iscrpljivanja, gladi i loših životnih uslova. Zvanični podaci govore da je u periodu od 1925. do 1945. na ostrvu kremirano 1.162 japanskih državljana, 122 korejska i 15 kineskih državljana.

Pošto je ugalj zamenjen naftom, rudnici su zatvoreni, a 1974. godine ostrvo je napustio poslednji stanovnik. Ovo područje je godinama bilo zabranjena zona, ali je 2009. otvoreno za turiste. Organizovane su posebne ture, jer nije dozvoljeno slobodno lutati ulicama.

Pretpostavlja se da je Gugl dobio dozvolu da napravi snimke grada, i omogući korisnicima da vide nesvakidašnje prizore.

Pogledajte kako izgleda:

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

 (Mondo)

Tagovi