... ALI NIJE STALO!

EVO S KOLIKO NOVCA JE POBEGAO BIVŠI PREDSEDNIK: Bila su 4 automobila PUNA PARA, deo su probali da stave u helikopter...

Autor Veljko Petranović

Predsednik Avganistana Ašraf Gani pobegao je iz Kabula samo nekoliko sati pre nego što su talibani preuzeli kontrolu sa 144 miliona evra gotovine sa sobom.

Izvor: Profimedia/Youtube/ClientesCD/printscreen

Svrgnuti lider vlade podržane od strane Zapada insistirao je da je pobegao iz svoje zemlje kako bi sprečio "poplavu krvoprolića". Gospodin Gani - koga protivnici ismevaju kao zapadnu marionetu - je od tada dobio azil u Dubaiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Snimci naroda koji glavom bez obzira beži iz zemlje koja je ponovo pala u ruke Talibana već danima okupiraju društvene mreže, ali i najveće svetske medije.

U međuvremenu se pokazalo da je političar daleko od bekstva samo sa odećom na leđima. "U stvari, bilo je toliko novca da je nešto ostalo na pisti", rekao je portparol ruske ambasade Nikita Iščenko.

Takođe je otkrio da je Gani sa sobom poneo četiri automobila puna novca. Gani je navodno odleteo u Tadžikistan, ali je preusmeren u Oman nakon što su zvaničnici odbili dozvolu za sletanje, pre nego što je otputovao u Dubai.

Ruski zvaničnik je rekao: "Što se tiče kolapsa režima, najrečitije ga opisuje način na koji je Gani pobegao iz Avganistana. Četiri automobila bila su puna novca, pokušali su da strpaju drugi deo novca u helikopter, ali nije sve stalo. A deo novca je ostao da leži na asfaltu."

U danas objavljenom saopštenju, Ministarstvo spoljnih poslova UAE navodi: "Ministarstvo spoljnih poslova i međunarodne saradnje UAE može da potvrdi kako su UAE poželeli dobrodošlicu predsedniku Ašrafu Ganiju i njegovoj porodici u zemlju iz humanitarnih razloga."

Otkako je svrgnut sa svog položaja, Gani je rekao: "Talibani su pobedili presudom svojih mačeva i oružja i sada su odgovorni za čast, imovinu i samoodržanje svojih sunarodnika."

Vest se pojavila u trenutku kada se čini da Rusija pruža maslinovu grančicu novoj vladi predvođenoj talibanima. Specijalni izaslanik ruskog predsednika za Avganistan Zamir Kabulov otkrio je ranije da je nejasno koliko će novca odbegla vlada ostaviti iza sebe.

Govoreći na moskovskoj radio stanici "Eho Moskve", on je rekao: "Nadam se da vlada koja je pobegla nije uzela sav novac iz državnog budžeta."

(MONDO)