Svet

ZABRANILI MUZIKU, PA UBILI PEVAČA NARODNE MUZIKE: Talibani ga izvukli iz kuće i brutalno likvidirali! (VIDEO)

Autor Tamara Sekulović

Talibani su ubili avganistanskog pevača narodne muzike samo nekoliko dana nakon što su najavili da će izvođenje muzike na javnim mestima biti zabranjeno, javlja "al-Arabija".

Izvor: Twitter/Printscreen/@andarabi

Pevač Favad Andarabi je brutalno ubijen u selu Kišnabad u dolini Andarab, objavio je na Tviteru bivši avganistanski ministar unutrašnjih poslova Masud Andarabi.

"Brutalnost talibana se nastavlja u Andarabu. Danas su brutalno ubili narodnog pevača Favada Andarabija koji je donosio jradost ovoj dolini i njenim ljudima", napisao je Andarabi u tvitu uz snimak pevača. Kako prenose svetski mediji, Favad je izvučen iz svog doma na silu, a onda ubijen.

Podsetimo, portparol talibana Zabihulah Mudžahid je pre nekoliko dana za objavio da će muzika na javnim mestima biti zabranjena.

"Muzika je zabranjena u islamu, ali nadam se da ćemo uveriti ljude da ne rade takve stvari, umesto da vršimo pritisak na njih", rekao je on.

U Avganistanu je pod vlasti talibana devedesetih godina većina muzičkog, televizijskog i filmskog sadržaja bila zabranjena. Kršenje tih zabrana za sobom je povlačilo ozbiljne posledice.

Nakon američke intervencije 2001. godine avganistanska muzička scena je procvetala - organizovali su se koncerti i festivali, a pokrenut je i Avganistanski nacionalni institut za muziku. U tom institutu stvoren je i ženski orkestar, koji je nastupao po zemlji i inostranstvu.

(Mondo)