Svet

MISTERIJA IZRANJAVANE AJKULE - TELO JOJ PREKRIVENO OŽILJCIMA: Niko ne zna kako je živa, nisu sve posekotine stare!

Autor Tamara Sekulović

Podvodni kinematograf snimio je nesvakidašnji prizor u vodama južne Australije - "najisprebijaniju" veliku belu ajkulu na svetu.

Izvor: Youtube/ Sea Dragon Films /screenshot

Na snimku koji je Din Sprakman postavio na svom kanalu vidi se tri metra dugo stvorenje, čije je celo telo, od vrha nosa do kraja peraja prekriveno ožiljcima i posekotinama, kako mirno pliva vodama u blizini ostrva Neptun.

Ono što je još neobičnije je to što je samo desna strana ajkule u ožiljcima. Sprakman je rekao da nikada nije video veliku belu u tako lošem stanju. "To je predivna ajkula koja je prošla kroz sito i rešeto", rekao je on.

Iako je mislio da ajkula trpi bolove, morska neman koja je prošla pored njega bila je ekstremno mirna i nežna. Njegov snimak izazvao je lavinu komentara na društvenim mrežama, a Sprakman je naveo da je njegova pretpostavka da je "glavni krivac" za ožiljke na telu ajkule propeler nekog velikog broda ili kavez za tune u kojima se ajkule često zaglave.

"Međutim, dok sam je snimao kako pliva, primetio sam da su neki ožiljci stari, a da su neki baš sveži. Verovatno nikada nećemo sa saznati šta je izazvalo ove rane", rekao je on.

Bilo je i onih koji misle da su ogrebotine posledica očešavanja ajkule o koralni greben, sukoba oko ženke, a možda i posledica neprijatnog susreta sa ražama. Zbog karakterističnih ožiljaka na nosu, ima onih koji misle da su to "uspomene" na susret sa omiljenim plenom - fokama.

Sprakman je snimak postavio u januaru ali je ove nedelje postao viralan. Velike bele ajkule su najveće ribe predatori na svetu. Njihova tela u obliku torpeda im omogućavaju da dostignu brzinu od 56 km/h. Procenjuje se da ih je u vodama Australije ostalo svega oko 5.500.

Izranjavana ajkula
Izvor: YouTube/ Sea Dragon Films

(Mondo)