Svet

POMILOVAN TIK PRE POGUBLJENJA: Džons koji tvrdi da je NEVIN izbegao smrtonosnu injekciju, POVEROVALA mu i Kim Kardašijan

Autor Jelena Bojić Obradović

Egzekucija nad Džulijusom Džonsom je trebalo da se izvrši u četvrtak, ali je nekoliko sati pre toga guverner Kevin Stit preinačio odluku

Izvor: OKLAHOMA DEPARTMENT OF CORRECTIONS

Džulijus Džons (41) iz Oklahome je izbegao dsmrtnu kaznu samo nekoliko sati pre egzekucije smrtonosnom injekcijom. On je pomilovan, a njegova kazna je preinačena u kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja.

Egzekucija nad Džulijusom Džonsom je trebalo da se izvrši u četvrtak, ali je nekoliko sati pre toga guverner Kevin Stit preinačio odluku na osnovu razmatranja dokaznih materijala svih strana u procesu, ali i na osnovu preporuke Odbora za pomilovanje Oklahome, koji je insistirao da se zatvoreniku ublaži kazna.

Džons je sa svojih 19 godina uhapšen zbog ubistva biznismena iz Oklahome Pola Hauela (45), koga je usmrtio na prilazu porodičnoj kući, tokom krađe njegovog automobila u luksuznom predgrađu Edmondu. Džulijus je u trenutku ubistva 1999. godine bio je srednjoškolski šampion u košarci i stipendista Univerziteta u Oklahomi, prenosi BBC.

Džulijus je zbog ubistva osuđen na smrt 2002. godine i od tad se bori da dokaže da nije počinio to ubistvo. Hauelova sestra je bila jedini očevidac ubistva, a ona nije mogla da identifikuje lik ubice jer mu je lice bilo prekriveno. Ipak, opisala ga je kao mladog crnca. Dva dana nakon ubistva, policija je pronašla Hauelov automobil na parkingu marketa, a prodavac automobila rekao je da su Džulijus Džons i Kris Džordan tražili da im proda vozilo.

Izjave prodavca automobila i Krisa Džordana ukazivale su na to da se u kući Džonsovih roditelja nalaze inkriminišući predmeti, što je potvrđeno kada je pronađen pištolj.

Sledećeg dana Džons je uhapšen, ali njegovi advokati tvrde da je dokaze koje je policija pronašla mogao da podmetne Džordan, koji je ostao u Džonsovoj kući noć posle ubistva. Džordan je te tvrdnje negirao na sudu.

Džonsov slučaj je privukao široku pažnju poslednjih godina, delom zbog ABC dokumentarne serije "Poslednja odbrana“ iz 2018.

Više od šest miliona ljudi potpisalo je peticiju Pravda za Džulijusa u kojoj se navodi da je osuđen na smrt zbog "fundamentalnih grešaka u sistemu koji je zadužen za odlučivanje".

Stotine učenika u Oklahomi je izašlo iz škole tražeći pomilovanje za Džonsa, koje se na kraju i desilo.

Slučaj Džulijusa Džonsa je privukao i podršku poznatih ličnosti, uključujući rijaliti zvezdu Kim Kardašijan i aktiviste protiv smrtne kazne.

(MONDO)