Svet

"RUSKA INVAZIJA BI MOGLA DA POČNE SVAKOG TRENUTKA" Oglasio se Stejt department - Svi građani što pre da napuste Ukrajinu

Autor Uroš Matejić

Na korak od rata? "Bežite iz zemlje, ne šaljem vojsku po vas ako Rusi udare"

Izvor: YouTube/ Armies Power/Printscreen

Rusija je poslala više snaga na svoju granicu sa Ukrajinom i mogla bi pokrenuti invaziju u bilo kom trenutku, uključujući i tokom Zimskih olimpijskih igara, izjavio je u petak američki državni sekretar Antoni Blinken. Rekao je da Vašington "povlači" svoju ambasadu u Ukrajini i ponovio poziv Stejt departmenta američkim građanima u Ukrajini da odmah napuste zemlju.

"Jednostavno rečeno, nastavljamo da vidimo veoma zabrinjavajuće znake ruske eskalacije, uključujući nove snage koje stižu na ukrajinsku granicu. Kao što smo ranije rekli, nalazimo se u momentu kada bi invazija mogla da počne u bilo kom trenutku, a da bude jasno, to uključuje i Olimpijske igre", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u australijskom gradu Melburnu.

Rusija, koja ima više od 100.000 vojnika u blizini ukrajinskih granica, poriče zapadne optužbe da planira da izvrši invaziju na svog bivšeg sovjetskog suseda. Domaćin Zimskih olimpijskih igara je Peking, a igre će trajati do 20. februara.

Britanija je u četvrtak saopštila da je "najopasniji trenutak" u sukobu Zapada sa Moskvom izgleda neizbežan, pošto je Rusija održala vojne vežbe u Belorusiji i Crnom moru nakon gomilanja svojih snaga u blizini Ukrajine. Američki Stejt department pozvao je Amerikance u Ukrajini da odmah odu zbog, kako je rekao, povećanih pretnji ruskom vojnom akcijom, a Blinken je rekao da će Vašington nastaviti da povlači svoju ambasadu.

"Nastavićemo taj proces i takođe smo bili vrlo jasni da svi američki državljani koji ostanu u Ukrajini treba da odu sada", rekao je Blinken.

(Mondo)