Svet

ZELENSKI TRAŽI POMOĆ ZA ODBRANU OD RUSIJE: Pravi antiratnu koaliciju sa istočnoevropskim državama

Autor Nikola Todorović

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zatražio je pomoć od istočnoevropskih država kako bi se izborio sa ruskom invazijom.

Izvor: dw.com/screenshot/Youtube/screenshot/The Indrpendent/Ruptly

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovarao je sa poljskim kolegom Andrejom Dudom u petak. Kako je kasnije potvrđeno razgovori su se ticali formiranja antiratne koalicije sa bukureštanskom devetkom kako bi se suprotstavio Rusiji u slučaju agresije. Duda je ovo potvrdio i istakao da je situacija u Kijevu izuzetno teška. Pored Poljske, bukureštanska devetka uključuje Bugarsku, Češku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Rumuniju i Slovačku.

Pratite naš blog uživo - sve o konfliktu Rusije i Ukrajine!

"Poljska i druge članice grupe nacija iz Bukureštanske devetke mogle bi da pomognu Ukrajini pružanjem pomoći u odbrani, sankcijama, i pritiskom na agresora. Zajedno moramo da stavimo Rusiju za pregovarački sto. Potrebna nam je antiratna koalicija", navodi se u tvitu.

Andrej Duda je naveo da veruje u ukrajinske tvrdnje da je Rusija bacala bombe na stambena naselja u Kijevu istinita. Rusija je negirala da njena vojska gađa bilo šta osim ukrajinskih vojnih objekata i snaga. Ona je apelovala na ukrajinske regularne trupe, tražeći od njih da polože oružje i ''ide kući''. 

(MONDO/RT)