Svet

PRIHVAĆEN POZIV ZELENSKOG!? Putin u telefonskom razgovoru sa Đinpingom rekao da je spreman za pregovore

Autor Nikola Todorović

Vladimir Putin odgovorio je na poziv Volodimira Zelenskog da otpočnu pregovore.

Izvor: Profimedia

Vladimir Putin prihvatio je poziv predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da otpočnu pregovore o rešavanju krize o Ukrajini i obustavi vojnih akcija. Juče je Putin rekao da je doneo odluku da odobri specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine. On je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti ''zahtevaju od nas odlučnu i hitnu akciju, narodne republike Donbasa su se obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć''.

''Rusija je spremna da pregovara sa Ukrajinom na visokom nivou. SAD i NATO su dugo ignorisale opravdanu zabrinutost Rusije za bezbednost, više puta su odustajali od svojih obaveza i nastavili su da se šire vojno na istok, dolazeći na ivicu ruske crvene linije", rekao je ruski predsednik Vladimir Putin danas telefonskom razgovoru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, a preneo je Rojters, pozivajući se na CCTV.

Sva dešavanja iz Ukrajine pratite u našem blogu uživo!

Predsednik Ruske Federacije istakao je da će cela odgovornost za krvoproliće biti na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov jutros je na konferenciji za medije ponovio da je stav Vladimira Putina da Moskva ne želi da okupira Ukrajinu – već da je "demilitarizuje“. Upitan da li je to bila želja Rusije da sruši demokratsku zemlju, Lavrov implicira da se ta zemlja ne može nazvati demokratskom.

(MONDO/ RIA NOVOSTI)