Uživo

UŽIVO! PENTAGON TVRDI - RUSI SVE BLIŽI KIJEVU: Oglasio se Zelenski - "ovo je RATNI ZLOČIN", oštro upozorenje iz Kremlja!

Pratite uživo najvažnije vesti o sukobu Rusije i Ukrajine!

Izvor: YouTube/Screenshot/CNN/Profimedia

Peti dan sukoba u Ukrajini donosi neizvesnost - dok ruski napadi traju, delegacije obe zavađene strane su se našle da pregovaraju na beloruskoj granici, uz garanciju predsednika te zemlje o bezbednosti.

Evropska unija zabranila je ruskim avionima pristup svom vazdušnom prostoru i saopštila da će Ukrajini poslati avione, na dan kada je Putin stavio nuklearne snage u stanje pripravnosti i objavljen je snimak kolone tenkova od pet kilometara u Ukrajini. U sukobima je u nedelju navodno uništen i legendarni avion "Antonov An-225", ali to još uvek nije potvrđeno. Pročitajte poređenje Rusije i Ukrajine u brojkama - koliko koja zemlja ima stanovnika, vojske...

Pročitajte detaljni izveštaj kako su tokom vikenda izgledali sukobi u Ukrajini uživo.

(MONDO)

23:49

Anonimusi objavili sajber rat Rusiji

Hakerska grupa Anonimusi najavila najjači hakerski rat protiv Rusije nakon što je Vladimir Putin doneo naredbu o specijalnim vojnima akcijama ruske vojske u Ukrajini.

"Ne želimo da se borimo sa vama. Shvatite da je Putin napao suverenu zemlju i da je ceo svet ogorčen. Znamo da je rizično suprotstaviti mu se, ali ako to ne uradite vi, ko će onda?", navodi se u objavi.

Kako su zapretili Putinu i šta su poručili da mu više nije bezbedno, pročitajte OVDE!

Izvor: Twitter/Printscreen/@LatestAnonPress

23:25

Zaharova "udarila" na Nemce

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nazvalo je odluku Nemačke da započne isporuke smrtonosnog oružja Ukrajini nečuvenim gestom.

"Ovom odlukom SRG priziva duhove ne hladnog, već veoma 'vrućeg' rata. Previše tužnih asocijacija izaziva mogućnost daljeg vojnog upumpavanja Kijeva iz Berlina", rekla je predstavnica ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Snabdevanje oružjem ideoloških naslednika nacističkog saučesnika Bandere tera nas, hteli-nehteli, da postavimo retoričko pitanje: koliko je sveobuhvatan i celovit bio proces denacifikacije u samoj Nemačkoj posle poraza u Drugom svetskom ratu", dodala je ona.

Izvor: YouTube/printscreen/RT

23:23

Oglasio se Zelenski

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski kazao je u svom video obraćanju da je Rusija danas gađala Harkov iz raketne artiljerije.

"Ovo je očigledno ratni zločin. Miran grad, mirna stambena naselja, bez vojnih objekata. Desetine snimaka očevidaca dokazuju da se ne radi o jednom lažnom rafalu, već o namernom uništavanju ljudi", rekao je.

Zelenski
Izvor: YouTube/ Obozrevatel

23:21

Oštro upozorenje Rusije

Kremlj upozorava da se Ukrajini ne isporučuje smrtonosno oružje. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da će zemlje koje podržavaju Ukrajinu smrtonosnim oružjem snositi odgovornost ako se ono koristi tokom ofanzive Moskve.

23:19

Razgovor Erdogana i Lukašenka

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o operaciji u Ukrajini i rusko-ukrajinskim pregovorima.

Erdogan je u razgovoru sa Aleksandrom Lukašenkom najavio spremnost Ankare da pomogne u rešavanju sukoba u Ukrajini.

"Predsednik Turske je izjavio da je spreman da na svaki mogući način doprinese rešavanju sukoba u Ukrajini. Aleksandar Lukašenko je zauzvrat primetio da se ovaj stav potpuno poklapa sa beloruskim", preneli su ruski mediji.

Izvor: YouTube/printscreen/Recep Tayyip Erdoğan

23:18

Raketni udari

Rusija je izvela raketne udare na mesta Vasilkov, Bila Cerkva i selo Kalinjivka u Kijevskoj oblasti.

23:12

Fejsbuk i Instagram blokiraju ruske medije!

Fejsbuk i Instagram blokiraju pristup ruskim državnim medijima širom Evropske unije, objavila je matična kompanija društvenih medija Meta.

Nik Kleg, šef za globalne poslove kompanije, rekao je da su primili zahteve više vlada i EU da preduzmu korake protiv ruskih medija RT i Sputnjik koje kontroliše država.

23:04

Kanađani šalju municiju!

Kanada će Ukrajini poslati protivtenkovske sisteme i unapređenu municiju, najavio je premijer Džastin Trudo na konferenciji za novinare u Otavi. Kanadske oružane snage će takođe "pružati podršku vazdušnim transportom" za transport zaliha i pomoći, istakao je premijer.

22:52

"Ubij se kao Hitler!"

Ukrajinski ambasador u Ujedinjenim nacijama Sergij Kislica komentarisao je odluku ruskog predsednika Vladimira Putina da stavi odbranu od nuklearnog napada u "specijalnu pripravnost" u nedelju.

Tokom vanredne sednice Generalne skupštine u ponedeljak, Sergej Kislica, ukrajinski izaslanik u UN, osudio je ovaj Putinov "nuklearni" potez.

"Ako želi da se ubije, ne mora da koristi nuklearni arsenal. Mora da uradi ono što je onaj tip u bunkeru uradio u Berlinu u maju 1945. godine", rekao je Kislica, misleći na samoubistvo nacističkog diktatora Adolfa Hitlera. Kislica je dalje uporedio Putina sa Hitlerom rekavši da su "duhovne vođe Kremlja iz Trećeg rajha".

22:37

Starlink hardver stigao u Ukrajinu

Ilon Mask je  aktivirao satelitsku internet uslugu Starlink u Ukrajini nakon apela ukrajinskog ministra digitalne transformacije.

22:35

Pentagon: Ruska vojska se približava Kijevu

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da ruske snage pokušavaju da se približe glavnom gradu Ukrajine Kijevu, ali su još uvek van centra grada.

"Vidimo kako ruske snage idu dalje i pokušavaju da se približe Kijevu sa kopna. Još uvek procenjujemo da su van centra grada, ali, ono što jasno znamo, jeste to da imaju nameru da uđu u Kijev", rekao je Kirbi na brifingu u Pentagonu.

22:19

"Špijunirali su!"

Američki zvaničnici su saopštili da su ruske diplomate "zloupotrebile svoje privilegije" baveći se špijunažom koja je štetna po nacionalnu bezbednost, nazivajući proterane diplomate "obaveštajnim operativcima".

21:44

Proterane ruske diplomate!

SAD su naredile 12 ruskih diplomata u Ujedinjenim nacijama da odu do 7. marta, javio je Rojters.

Na konferenciji za novinare koju je održao Vasilij Nebenzja, ruski ambasador pri UN, Nebenzja je primio telefonski poziv i ubrzo potom potvrdio da su američke vlasti proglasile 12 diplomata "personom non grata" i da im je naloženo da odu do 7. marta, navodi "Njujork Tajms".

Nebenzja je proterivanje ruskih diplomata opisao kao "grubo kršenje" pozicije SAD kao zemlje domaćina UN.

"Postoji mnogo zemalja koje razumeju šta je ruska pozicija i šta ona radi i zašto", rekao je Nebenzja.

21:22

Žele Ukrajinu u EU!

Nekoliko predsednika država članica EU objavilo je otvoreno pismo u kojem pozivaju na brzu kandidaturu Ukrajine za članstvo u EU. Pismo glasi ovako:

"Mi, predsednici država članica EU: Republike Bugarske, Češke, Republike Estonije, Republike Letonije, Republike Litvanije, Republike Poljske, Republike Slovačke i Republike Slovenije čvrsto verujemo da Ukrajina zaslužuje da odmah dobije perspektivu za pristupanje EU. Zbog toga pozivamo države članice EU da konsoliduju najvišu političku podršku Ukrajini i omoguće institucijama EU da preduzmu korake kako bi Ukrajini odmah dali status zemlje kandidata za EU ​​i otvorili proces pregovora. U ovom kritičnom trenutku, ponavljamo našu punu solidarnost sa Ukrajinom i njenim narodom".

Otvoreno pismo usledilo je nakon apela ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog ranije danas da se Ukrajini odobri članstvo u EU odmah po posebnoj proceduri, uz zvaničnu prijavu Ukrajine za članstvo.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

21:11

Ukrajinac pokušao da potopi jahtu ruskog tajkuna

Ljut zbog ruskih vojnih napada u Ukrajini, ukrajinski mornar je tokom vikenda izvršio svoju verziju pravde, pokušavajući da potopi superjahtu ruskog tajkuna na Majorci.

Više o tome šta ga je nagnalo na takav potez i zašto se ne kaje, pročitajte OVDE!

20:44

Kina: Svet ovime ništa neće dobiti!

Kineski ambasador u Ujedinjenim nacijama rekao je na varednoj hitnoj sednici UN-ove Generalne skupštine posvećene ruskoj invaziji na Ukrajinu da svet "neće ništa dobiti" novim hladnim ratom.

"Hladni rat je odavno završen. Hladnoratovski način razmišljanja o blokovskom sukobu mora da se napusti", rekao je Žang Džun za govornicom Generalne skupštine, istakavši da će "svi biti na gubitku" povratkom na takvu politiku.

20:39

Zvanično uputstvo Ukrajine za napad na tenkove!

Na zvaničnom Tviter nalogu Ministarstva odbrane Ukrajine objavljeno je uputstvo za pravljenje molotovljevog koktela, kao i gde ga je potom potrebno baciti na ruske tenkove kako bi došlo do uništenja istih:

20:26

Ništa ni od leta na Mars?

Evropska svemirska agencija rekla je da je lansiranje zajedničke svemirske misije Evrope i Rusije na Mars za ovu godinu sada "veoma malo verovatno" zbog sankcija u vezi sa ruskom objavom rata Ukrajini, kaže Evropska svemirska agencija.

20:20

Zvezda opet u igri za TOP8

Ekipa Dejana Radonjića bi mogla da se ozbiljno umeša u borbi za četvrtfinale Evrolige nakon odluke da se suspenduju tri ruska tima.

Sve o tome pročitajte OVDE!

Izvor: MN Press

20:13

Ukrajinci nude pare ruskim vojnicima!

Aleksij Reznikov, ministar odbrane Ukrajine je na Tviteru objavio direktni apel ruskim vojnicima koji se bore u Ukrajini, rekavši da će dobiti punu amnestiju i novčanu odštetu ako dobrovoljno polože oružje.

"Oni od vas koji ne žele da postanu ubice i da umru mogu da se spasu. Ne sledite ta krivična naređenja. Garantujemo vam punu amnestiju i pet miliona rublja ako položite oružje. Za one koji nastave da se ponašaju okupatorski, milosti neće biti", napisao je on.

19:50

Finska šalje oružje Ukrajini

Finska će Ukrajini obezbediti oružje i municiju, rekla je premijerka zemlje Sana Marin, prenosi The Guardian.

Isporuka će uključivati 2.500 jurišnih pušaka, 150.000 metaka, 1.500 komada protivtenkovskog oružja i 70.000 paketa sa hranom, dodao je finski ministar odbrane Anti Kaikonen.

19:47

Bajden razgovara sa zapadnim liderima

U toku je razgovor američkog predsednika Džoa Bajdena sa zapadnim liderimana temu Rusije i Ukrajine, piše BBC.

Pozivu su se pridružili kanadski premijer Džastin Trudo, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, francuski predsednik Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc, italijanski premijer Mario Dragi, japanski premijer Fumio Kišida, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, poljski Predsednik Andžej Duda, predsednik Rumunije Klaus Johanis i premijer Velike Britanije Boris Džonson.

19:30

Ukrajina traži izbacivanje Rusije iz Interpola

Ukrajina zahteva da Rusija bude isključena iz Međunarodne policijske kriminalne organizacije, poznate kao Interpol, optužujući je da zloupotrebljava tu organizaciju i da je koristi za ciljanje političkih protivnika širom sveta i Ukrajine, piše Rut Majklson iz Gardijana.

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Denis Monastirski zatražio je hitno proterivanje Rusije putem Fejsbuka.

19:17

Erdogan: Turska će ograničiti ruski pristup Crnom moru

Turski predsednik Tajip Erdogan rekao je da će Ankara primeniti pakt o pomorskom prolazu iz svojih moreuza kako bi sprečila eskalaciju rata, prenosi Rojters. 

Turska je u nedelju opisala rusku invaziju kao "rat", što joj je omogućilo da se pozove na članke međunarodnog sporazuma iz 1936. koji će ograničiti prolaz nekih ruskih brodova iz turskih moreuza. Turska deli pomorsku granicu sa Ukrajinom i Rusijom i ima dobre veze sa obema.

19:07

Do sada iz Ukrajine izbeglo 360.000 ljudi

Više od 360.000 ljudi već je napustilo svoje domove u Ukrajini od početka sukoba, saopštila je UN-ova agencija za izbeglice. Više od 4,5 miliona ljudi moglo bi u narednom periodu da napusti zemlju ukoliko se sukobi nastave.

18:48

Italija najavila slanje oružja u Ukrajinu

Italijanska Vlada saopštila je danas da će obezbediti oružje za Ukrajinu i ponuditi pomoć izbeglicama koje beže od ratnih sukoba.

Uredbom koju je usvojila Vlada predviđeno je slanje "vojnih vozila, materijala i opreme za ukrajinsku Vladu", ali odluku mora da odobri parlament pre nego što stupi na snagu, prenosi Rojters.

18:46

Zvanično: FIFA i UEFA suspendovale Rusiju!

Kao što je bilo najavljeno u ponedeljak tokom dana, sada je stigla i potvrda.

Svetska kuća fudbala FIFA i krovna evropska fudbalska organizacija UEFA donele su odluku da suspenduju sve reprezentacije Rusiej iz svojih takmičenja!

Sve o tome pročitajte OVDE.

18:32

Eksplozija kod Kijeva!

 Prethodno je objavljeno da se oko 18.40 po lokalnom vremenu čulo nekoliko velikih detonacija istočno od centra Kijeva. Pratile su ih sirene koje su se oglasile po gradu. "Sky News" je objavio snimak navodne eksplozije:

18:03

Premijer Ukrajine objavio sliku Zelenskog

Ukrajinski premijer Denis Šmihal podelio je fotografiju predsednika Volodimira Zelenskog koji formalno traži da se pridruži Evropskoj uniji.

18:01

Uzbuna u Kijevu!

U Kijevu su se, prema izveštajima ukrajinskih medija, čule velike eksplozije.

Sirene za vazdušni napad takođe su prijavljene širom ukrajinske prestonice.

17:53

Evroliga SUSPENDOVALA sve ruske timove!

Odluka je doneta! Evroliga je rešila pitanje ruskih klubova u nastavku sezone i oni će biti suspendovani do kraja sezone, tačnije neće moći da igraju mečeve.

17:52

Nuklearni horor u TRI FAZE

Putin je juče najavio da će staviti ruske nuklearne snage u stanje visoke pripravnosti, zbog, kako je rekao, pretnji koje Rusiji stižu iz zemalja NATO. U međuvremenu je Kremlj saopštio da je Putin dao tu izjavu zbog izjava britanske ministarke odbrane Liz Tras.

Mnogi govore sada o opasnosti od izbijanja nuklearnog napada. Ne možete ni da zamislite kakav bi to užas bio, kakvo bi to stradanje bilo za ceo svet. Jer samo jedna nuklearna eksplozija može da proizvede nezamisliv horor.

Na jutjub kanalu "Kurzgesagt – In a Nutshell" dat je primer šta bi se desilo kada bi na jedan grad pala nuklearna bomba. Sve bi se odigralo u tri faze, a sve o tome pročitajte u našem tekstuOVDE!

Izvor: Youtube/CBS nesw/Profimedia

17:48

"Ne idite u Rusiju!"

Ministarstvo spoljnih poslova SAD pozvalo je sve američke državljane koji trenutno borave u Rusiji da hitno napuste tu zemlju.

Takođe, upućen je poziv svim državljanima SAD da izbegavaju putovanje u Rusiju zbog aktuelnih vojnih sukoba u Ukrajini, "potencijalnog uznemiravanja" i ograničene sposobnosti ambasade da im obezbedi pomoć.

17:47

Počeo hitan sastanak UN

Specijalna sednica Generalne skupštine UN (GS UN), koju je u nedelju sazvao Savet bezbednosti UN, počela je danas, a predsedavajući GS UN Abdula Šahid na početku je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini.

On je pozvao Rusiju i Ukrajini da iskoriste retku priliku za dijalog kako bi došlo do brzog i smislenog smanjenja napetosti, prenosi Si-En-En. Savet bezbednosti sazvao je za danas retku hitnu sednicu 193 članice Generalne skupštine UN o napadu Rusije na Ukrajinu.

17:36

Pregovori će se nastaviti

Oko 17 časova po našem vremenu, nakon pet sati, završeni su pregovori delegacije Rusije i Ukrajine. Kako su saopštili zvaničnici, pregovori će biti nastavljeni narednih dana.

Kako je naveo savetnik šefa kabineta Zelenskog Mihail Podoljak, glavna tema pregovora bila je rasprava o primirju u Ukrajini.

"Ruska federacija i Ukrajina odredile su broj prioritetnih tema za koje su doneli rešenje", rekao je Podoljak, prenosi RIA.

17:31

Zabrana za ruske brodove!

Ruskim brodovima zabranjeno pristajanje u britanskim lukama, nova je odluka Velike Britanije kao jedna od sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

17:11

FIFA izbacuje Rusiju!

Nema više dileme - FIFA je spremna da suspendije Rusiju iz svih fudbalskih aktivnosti do daljeg!

Nakon što je Međunarodni olimpijski komitet preporuči oda se svim ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće u internacionalnim takmičenjima, FIFA će gotovo izvesno doneti odluke da suspenduje Ruse, a to znači - nema Svetskog prvenstva u Kataru za domaćine prethodnog Mundijal!

Pročitajte sve o tome OVDE!

17:08

Putin uveo ekonomske mere

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je "Ukaz o primeni specijalnih ekonomskih mera u vezi sa neprijateljskim delovanjem SAD i stranih država i međunarodnih organizacija koje su im se pridružile".

Putin je zabranio od 1. marta građanima Ruske Federacije da na njihovim računima ili dopozitima u stranim bankama budu devize.

17:06
17:05

Zelenski želi u EU

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski potpisao je zahtev za pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji, potvrdila je vladajuća stranka.

16:57

Snimak uništenja!

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je snimak uništenja ruskog "BUK" raketnog bacača u Kijevskoj oblasti.

16:50

Švajcarska nije više neutralna!

Švajcarska je takođe usvojila finansijske sankcije protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, premijera Mihaila Mišustina i ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova. Time je ova država odustala od svog istorijski neutralnog statusa.

Izvor: YouTube/Printscreen/ 8K World

16:48

Makron tražio da Putin ispoštuje 3 tačke

Pošto su pregovori o prekidu vatre između Kijeva i Moskve u toku na beloruskoj granici, Makron je takođe zatražio od Putina da obezbedi da za vreme pregovora budu zaustavljeni svi udari i napadi na civile i njihove domove, da se sačuva civilna infrastruktura i svi glavni putevi - posebno put južno od Kijeva - kako bi ostao bezbedan za korišćenje.

Putin je "potvrdio svoju spremnost da ispoštuje sve tri tačke", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

16:40

Zahtevi Putina na pregovorima

Rešenje za Ukrajinu je moguće samo ako se uzme u obzir interes Rusije, rekao je Putin Makronu. Putin je Makronu izneo uslove za rešavanje situacije u Ukrajini.

  • Demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine.
  • Njen neutralni status.
  • Priznanje ruskog Krima od strane Kijeva.

Zauzvrat, Makron je Putinu izrazio nadu u brzo rešenje ukrajinskog sukoba kroz dijalog i pregovore sa Kijevom, saopštio je Kremlj, prenose RIA Novosti.

16:20

EU zatražila da se Ukrajini isporuče satelitski obaveštajni podaci

Rojtersov vojni i obaveštajni dopisnik izveštava da je EU zatražila da se Ukrajini isporuče satelitski obaveštajni podaci, kako bi joj se omogućilo da nadgleda kretanje trupa:

16:08

Misica se pridružila ukrajinskoj vojsci

Građani Ukrajine trenutno prolaze kroz težak period otkako je predsednik Rusije Vladimir Putin započeo vojne operacije u Ukrajini koje su promenile živote naroda Ukrajine i što je rezultiralo da se i nekadašnja Miss Ukrajine pridruži vojsci svoje zemlje. Anastasija Lena, objavila je na svom Instagram profilu fotografiju na kojoj je pozirala sa puškom u ruci, ali i nekoliko videa iz streljane.

15:48

Završeni pregovori

Kako prenosi ruski Interfax, savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Gerščenko rekao je kako su pregovori Rusije i Ukrajine gotovi. Još nije stigla službena potvrda o odlukama. Sastanak je trajao duže od tri i po sata.

SkyNews takođe javlja da su završeni pregovori na belorusko-ukrajinskoj granici. Pozivaju se na ukrajinski parlament.

15:31

Zelenski pustio zatvorenike

Ukrajinski zatvorenici sa borbenim iskustvom biće pušteni iz zatvora i biće im dozvoljeno da služe svoj dug društvu na prvim linijama sukoba sa Rusijom, saopštio je danas predsednik Volodimir Zelenski. Ukrajinski lider, koji je dobio pohvale iz celog sveta zbog svog odgovora na rusku agresiju, rekao je da će zatvorenici moći da "svoj dug mogu da otplate na ratištu", u predsedničkom video obraćanju jutros.

"Ključ je sada odbrana", dodao je on. Zelenski je takođe uputio apel Evropskoj uniji da njegovoj zemlji odobri "odmah" članstvo u okviru posebne procedure suočene sa ruskim napadom.

14:53

Rusija zatvorila vazdušni prostor za 36 zemalja

Rusija je zatvorila svoj vazdušni prostor za 36 zemalja, prenosi ruska državna novinska agencija Tass.

"U skladu sa normama međunarodnog prava, kao odgovor na zabranu evropskih država da obavljanje letova civilnih aviona kojima upravljaju ruski avioprevoznici i/ili su registrovani u Rusiji, uvedeno je ograničenje na letove avio-prevoznika 36 država", navodi se u saopštenju Rosaviacije.

14:29

Rusija stavila nuklearne snage u stanje borbene gotovosti

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su njene strateške raketne snage i severna i pacifička flota stavljene u stanje borbene gotovosti, prenela je agencija Interfaks.

Dodaje se da je to u skladu sa naredbom predsednika Vladimira Putina.

Ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je Putinu da su "dežurstva na komandnim mestima Strateških raketnih snaga, Severne i Pacifičke flote i Komande dalekometne avijacije počele da izvršavaju borbenu dužnost sa pojačanim ljudstvom", preneo je Interfaks.

14:21

Amerika zaustavila prodaju votke

Državnim prodavnicama pića u nekim američkim državama naređeno je da zaustave prodaju ruske votke, a guverneri su rekli da je taj potez gest solidarnosti sa Ukrajinom zbog vojne ofanzive Moskve.

U nedelju, guverner Pensilvanije Tom Volf pozvao je državni odbor za kontrolu pića da povuče sve proizvode ruske proizvodnje sa polica u prodavnicama "Fine Vine & Good Spirits". U saopštenju, Volf je rekao da je taj potez zamišljen kao "mali prikaz solidarnosti i podrške narodu Ukrajine i izraz naše kolektivne odbojnosti" prema postupcima Rusije.

14:07

Lice ukrajinskog heroja

Ukrajinski vojnik koji je okačio video snimak na TikToku sa ratišta kako bi svojoj ćerki pokazao da je bezbedan, potvrdio je da je još uvek živ nakon što je nekoliko izveštaja sugerisalo da je ubijen. Aleks Huk je u ponedeljak potvrdio da je živ nakon što su njegovi pratioci posumnjali na najgore posle dugog perioda ćutanja na njegovom obično veoma aktivnom nalogu na društvenim mrežama.

"Živ sam i nastaviću da se borim za Ukrajinu", rekao je svojim pratiocima kojih ima 2,5 miliona. Počeo je da kači video snimke u decembru kako pleše uz popularne pesme obučen u svoju maskirnu uniformu i pancir, sa ciljem da podigne raspoloženje svoje ćerke dok ga nema.

13:56

Korak od nuklearnog rata

Vladimir Putin naredio je ruskoj vojsci da svoje snage stavi u stanje najviše pripravnosti za nuklearno odvraćanje. Nakon toga pojavila su se nagađanja da je Pentagon juče proglasio DEFCON 2, što znači korak od nuklearnog rata.

Ove informacije nisu službeno potvrđene jer američki zvaničnici iz sigurnosnih razloga nikad javno ne iznose na kojem stepenu opasnosti se nalazi zemlja. DEFCON 2 je dosad bio proglašen svega dva puta, tokom Kubanske krize i Zalivskog rata.

13:55

Ko je Volodomir Zelenski?

Zelenski je rođen 1978. u Krivom Rogu i imao je 12 godina kada se Sovjetski Savez raspao i Ukrajina stekla nezavisnost.

Studirao je pravo, ali je oduvek bio više zainteresovan za glumu, tačnije komediju. Pridružio se ukrajinskoj KVN TV ligi komedije sa 17 godina i formirao sopstveni tim Kvartal 95. Nakon nekoliko godina uspeha osnovali su sopstvenu produkcijsku kuću i počeli da snimaju TV emisije.

U to vreme, već dobro poznat javnosti, Zelenski je glumio u brojnim filmovima.

13:31

Raketiran Harkov!

Desetine ljudi je poginulo, a stotine ranjeno u raketnim udarima ruskih snaga na ukrajinski grad Harkov u ponedeljak ujutro, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Savetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Anton Heraščenko rekao je u objavi na Fejsbuku:

"Harkov je upravo masovno gađan (raketama). Desetine mrtvih i stotine ranjenih. Ovaj užas treba da vidi ceo svet! Smrt okupatorima!"

12:44

Roman Abramovič posreduje u mirovnim pregovorima

Ruski milijarder i vlasnik Čelsija Roman Abramovič pokušava da posreduje u mirnom okončanju rata u Ukrajini, rekao je njegov portparol, dok The Jerusalem post prenosi da se milijarder nalazi u Belorusiji na poziv Kijeva. Milijarder se našao pod pritiskom da progovori nakon specijalne operacije ruske vojske u Ukrajini, prenosi Guardian.

On se susreo sa pozivima da se, kao veliki oligarh sa "vezama sa ruskom državom", suoči sa sankcijama. Portparol vlasnika Čelsija potvrdio je da je Romana Abramoviča kontaktirala ukrajinska strana za podršku u postizanju mirnog rešenja, i da otada pokušava da pomogne. Više o tome pročitajte OVDE.

12:35

EU poziva ministre odbrane da razgovaraju o krizi

Predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost saziva sastanak sa ministrima odbrane Unije kako bi razgovarali o sukobu u Ukrajini.

Dnevni red će se usredsrediti na "hitne potrebe" i koordinaciju pomoći bloka Ukrajincima, navodi se u tvitu koji je objavio Žozep Borel Fonteles.

Ranije je ukrajinski predsednik Zelenski pozvao na hitan prijem zemlje u EU.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je od tada odgovorio, rekavši da postoje "različita mišljenja i osetljivosti unutar EU o proširenju", navodi novinska agencija AFP.

12:12

Pregovori počeli u 12 sati

Pregovori u Belorusiji počeli su u 12 sati, nakon što su delegacije Rusije i Ukrajine sele za sto, navodi šef turskog ureda Redžep Šojlu na Tviteru.

12:07

Google uveo sankcije ruskim medijima

U najnovijem saopštenju, kompanija Google kaže da je "zbog osetljivih događaju koji su u toku (kriza u Ukrajini), pauzirala oglase za medije koje finansira Ruska Federacija". Pre Google-a, slične mere preduzeli su i Facebook i YouTube.

Saopštenje je bilo "kratko i jasno", a tehnološki gigant nije pružio dodatne informacije o ovoj odluci - odluka stupa na snagu odmah.

12:03

Ključ pregovora za Kijev

Ključno pitanje pregovora za Kijev je postizanje momentalnog prekida vatre i povlačenje ruskih trupa sa ukrajinske teritorije, saopštila je kancelarija predsednika Zelenskog na početku mirovnih pregovora u Belorusiji. 

11:24

Zelenski traži hitan prijem Ukrajine u EU

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedeljak Evropsku uniju da njegovoj zemlji odobri momentalno članstvo. "Apelujemo na Evropsku uniju za hitno pristupanje Ukrajine putem nove posebne procedure“, rekao je 44-godišnji lider u novom video obraćanju.

"Naš cilj je da budemo zajedno sa svim Evropljanima i, što je najvažnije, da budemo ravnopravni. Siguran sam da je fer. Siguran sam da je moguće", dodao je Zelenski.

Obratio se Zelenski
Izvor: Youtube/NTA TV channel

10:52

Šta je sve Moskva izgubila od početka invazije?

Rusija se suočava sa velikim gubicima dok napada Ukrajinu na svim frontovima, saopštila je ukrajinsko ministarstvo odbrane. Kako prenosi Kijev independent, Rusija je od 27. februara izgubila 27 aviona, 26 helikoptera, 146 tenkova, 49 mitraljeza, 706 oklopnih vozila, 60 vozila koji prevoze gorivo, 30 automobila, 4 Grad sistema, 2 drona, 2 broda i jedan BUK raketni sistem, a ubijeno je 4.300 ruskih vojnika.

9:52

Ukrajinska delegacija stigla na razgovore

Kancelarija predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog potvrdila je da je ukrajinska delegacija stigla na ukrajinsko-belorusku granicu na razgovore sa Rusijom. Delegacija iz Ukrajine je na mesto susreta stigla helikopterima, vidi se na snimku koji je objavila RIA novosti.

Ključni razgovori će navodno početi u 10 sati. Kabinet predsednika Ukrajine saopštio je da se u delegaciji nalaze:

  • ministar odbrane Aleksej Reznikov;
  • šef frakcije Sluge naroda David Arakhamia;
  • zamenik ministra inostranih poslova Nikolaj Točicki;
  • savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak;
  • poslanik Vrhovne rade Rustem Umerov;
  • Andri Kostin, prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi.
9:44

Rusija preuzela kontrolu nad nebom iznad Ukrajine

Portparol ruskog ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je novinarima u ponedeljak da su ruske vazduhoplovne snage preuzele kontrolu nad nebom iznad Ukrajinom, prenelo je ministarstvo odbrane Rusije. On je takođe rekao novinarima da je Rusija u protekla 24 časa uništila osam borbenih vozila "Buk M-1", kontrolne stanice PVO sistema S-300 i "Buk M-1", tri radio-tehničke pozicije sa stanicama P-14 i četiri borbena aviona na zemlji i jedan u vazduhu.

9:17

Šta bi navelo Bajdena da pošalje vojsku?

Reakcije Zapada na invaziju danima su bile fokusirane samo na sankcije i druge mere, da bi tek u nedelju EU najavila slanje oružja i podršku. Mnogi se pitaju zašto Džo Bajden ne šalje vojsku u Ukrajinu, a sada je otkriven jedini scenario koji bi to dozvolio. Pročitajte koji Putinov korak bi mogao da ga natera na to!

Izvor: YouTube/printscreen/Guardian News

9:12

Dramatičan pad rublje

Ruska centralna banka povećala je kamatne stope na 20 odsto sa 9,5 odsto nakon što je rublja u ponedeljak pala na 40 odsto usled zapadnih sankcija. Rublja je pala čak 119,50 za dolar na azijskim berzama, što je rekordan pad od 30 odsto u odnosu na zatvaranje u petak, prenosi Rojters. Kasnije se oporavila na oko 110 za dolar. 

8:53

Obustavlja se opšta mobilizacija u Donjecku

Predsednik samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio je danas da je opšta mobilizaija obustavljena. Pušilin je za Rusija 24 rekao da se mobilizacija obustavlja jer je već popunjen neophodan broj u pravcima na koje je bila usmerena kampanja mobilizacije.

8:09

U Belorusiji sve spremno za početak pregovora

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije objavilo je fotografije prostorije u kojoj će se održati rusko-ukrajinski pregovori.

"U Belorusiji je sve spremno za početak pregovora. Čekamo dolazak delegacija", izvestilo je ministarstvo u 9 sati ujutro po lokalnom vremenu.

7:11

Bolsonaro: Sudbinu Ukrajine odlučuje komedijaš

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da je Ukrajina "sudbinu prepustila komedijašu" misleći da raniju glumačku karijeru Volodimira Zelenskog. On je rekao i da neće uvesti sankcije Rusiji jer bi to Brazil dovelo u opasnost i napravilo nove probleme zemlji.

7:02

Ukrajina se budi uz sirene

Petog dana borbi, jutro je svanulo u Ukrajini uz zvuke sirena za vazdušnu opasnost. Policijski čas i dalje je na snazi a mnogi Ukrajinci potražili su utočište pod zemljom, u skloništima i na stanicama podzemne železnice.

Bi-Bi-Si javlja da se u Kijevu i Harkovu čuju eksplozije, a komandant ukrajinskih oružanih snaga pukovnik general Aleksander Sirski rekao je da je vojska tokom noći odbijala ruske napade na periferijama gradova.

5:26

Ruski avion prekršio zabranu!

Ruski putnički avion primećen je u kanadskom vazdušnom prostoru, čime je prekršena zabrana koju je Kanada ranije uvela Rusiji, kao i mnoge druge zemlje. Ministarstvo saobraćaja Kanade se oglasilo i navelo da je pokrenuta istraga zbog leta 111 kompanije "Aeroflot".

"Pokrećemo istragu zbog aviona 'Aeroflota' koja će obuhvatiti i kompaniju koja obezbeđuje navigaciju, 'NAVCAN', zbog ovog incidenta. Nećemo oklevati da preduzmemo odgovarajuće mere kako bi sprečili dalje kršenje zabrane", saopštilo je Ministarstvo.

5:04

"Ukrajini je mesto u EU"

Ukrajini je mesto u Evropskoj uniji i trebalo bi da joj se pridruži vremenom, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Da, tokom vremena, želimo da nam se pridruži. Ukrajina je jedna od nas i pripada nam", rekla je ona istog dana kada je EU donela istorijsku odluku da Ukrajini pošalje naoružanje.

4:38

Sastanak Rusije i Ukrajine

Sastanak delegacija će se dogoditi na granici Ukrajine i Belorusije, kod reke Pripjat. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije najavio da nema visoka očekivanja o uspehu sastanka, koji, ipak, Vladimiru Putinu nudi prostor da okonča rat.

Sastanak nije samit između Putina i Zelenskog, već između delegacija obe zemlje.

"Iskreno ću reći da ne verujem da će biti rezultata, ali neka pokušaju. Samo da bi svi građani Ukrajine bili bez sumnje da sam ja, kao njihov predsednik, uradio sve da okončam rat ukoliko je za to postojala i najmanja šansa", rekao je on.

Predsednik Zelenski
Izvor: Youtube/Офіс Президента України

4:38

Volodimir Zelenski: Naredna 24 sata su ključna

Ukrajinski predsednik izjavio je u nedelju uveče da su naredna 24 sata ključna za opstanak Ukrajine.

Ukratko

  • Završeni pregovori na beloruskoj granici
  • UN će održati hitan sastanak uz prisustvo predstavnika sve 193 članice
  • Putin zahteva tri stvari od Ukrajine
  • Makron razgovarao sa predsednikom Rusije
  • Zelenski potpisao zahtev za pristupanje EU
učitaj još +