Svet

EVO ŠTA SU SE PUTIN I MAKRON DOGOVORILI O UKRAJINI! Nakon razgovora dvojice lidera bliži se kraj rata na istoku Evrope?

Autor Nikola Todorović

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da su Vladimir Putin i Emanuel Makron obavili telefonski razgovor u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Izvor: Profmedia

Predsednik Rusije Vladimir Putin obavio je u ponedeljak telefonski razgovor sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, rekao je za RIA Novosti portparol Kremlja.

"Predsednik Republike (Emanuel Makron) je u ponedeljak razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Predsednik Republike je ponovio zahtev međunarodne zajednice da se prekine ruska ofanziva na Ukrajinu i potvrdio potrebu za hitnim prekidom vatre", navodi se u saopštenju Jelisejske palate. .

"Sa predsednikom Zelenskim, naši kontakti su stalni. Želim da pozdravim osećaj odgovornosti koji pokazuje. Na zahtev potonjeg i s obzirom na humanitarnu situaciju, pozvao sam predsednika Putina", naveo je Emanuel Makron na Tviteru.

Makron je takođe zatražio od Putina da obezbedi da za vreme pregovora koji su počeli danas u Gomeljskoj oblasti, budu zaustavljeni svi udari i napadi na civile i njihove domove, da se sačuva civilna infrastruktura i svi glavni putevi - posebno put južno od Kijeva - kako bi ostao bezbedan za korišćenje. 

Podsetimo, Rusija je u četvrtak, 24. februara rano ujutro pokrenula vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj "zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima". Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine".

(MONDO)