Uživo

RAT U UKRAJINI UŽIVO - BELORUSIJA SE PRIKLJUČUJE RATU? Rusi optužili Kijev i SAD za širenje BIOLOŠKOG ORUŽJA

Pratite najnovije vesti o ratu Rusije i Ukrajine iz minuta u minut!

Izvor: YouTube/Screenshot/CNN/Profimedia

Mirovni pregovori Ukrajine i Rusije završeni su bez uspešnog dogovora o prekidu vatre. Ruske snage bliže se Kijevu, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski obratio se usred noći.

Zelenski je odbacio tvrdnje Rusije da Ukrajina pravi hemijsko oružje, dok je Amerika iste tvrdnje ocenila kao "smešne" i nazvala ih sredstvom koje Rusija pokušava da iskoristi da bi opravdala sopstveno buduće korišćenje takvog oružja.

Ukrajinski mediji izvestili su da su prvi put eksplozije odjeknule u Lucku na zapadu, odnosno Dnjepru na istoku zemlje.

Detaljan izveštaj 15. dana borbi pročitajte u našem blogu uživo

22:56

Bajden: 13,6 milijardi dolara pomoći za ukrajinski narod

Američki predsednik Džo Bajden napisao je na Tviteru da se raduje potpisivanju zakona o potrošnji koji uključuje 13,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini:

"Kongres je sinoć usvojio dvostranački zakon o potrošnji koji uključuje dodatnih 13,6 milijardi dolara nove pomoći za ukrajinski narod. Radujem se što ću to odmah potpisati."

22:23

Granatiran ukrajinski grad Mikolajev

Ruske snage granatiraju ukrajinsku luku Mikolajev, rekao je regionalni guverner, prenosi Rojters.

Video snimci na društvenim mrežama pokazuju požare u toj oblasti, a Vitalij Kim, načelnik uprave Mikolajevske oblasti, rekao je da postoje "aktivna neprijateljstva u blizini Gurjevke", severno od grada.

21:47

Otet gradonačelnik Metiopolja?

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine optužilo je ruske vojnike da su oteli gradonačelnika grada Melitopolja na jugoistoku zemlje. Zvaničnici su rekli da su ruski vojnici kidnapovali gradonačelnika Ivana Fedorova u petak popodne, prenosi BBC.

"Otmica gradonačelnika Melitopolja je klasifikovana kao ratni zločin prema Ženevskim konvencijama i Dodatnom protokolu, koji zabranjuju uzimanje civilnih talaca tokom rata", navodi se u saopštenju ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova.

Gradonačelnik Melitopolja, Ivan Fedorov, viđen je na snimku kako ga u petak odvode naoružani ljudi iz zgrade vlade u gradu, a tužilaštvo za separatističku oblast Luganska, kaže da odmerava optužbe za terorizam protiv njega.

21:43

Bajden: Putinov rat "nikada neće biti pobeda"

Predsednik SAD Džo Bajden se oglasio na društvenoj mreži Tviter i rekao da rat u Ukrajini "nikada neće biti pobeda” za ruskog lidera ili njegove strateške ciljeve.

20:46

Rusi granatiraju ukrajinsku luku Mikolajev?

Ruske snage granatiraju ukrajinsku luku Mikolajev, rekao je regionalni guverner, prenosi Rojters.

20:39

Oleksij Danilov: Ukrajina će uzvratiti ako beloruski vojnici napadnu

Ukrajina pokazuje uzdržanost prema Belorusiji, ali će uzvratiti ako beloruski vojnici pređu granicu i pridruže se ruskom napadu, izjavio je danas ukrajinski bezbednosni zvaničnik Oleksij Danilov.

On je rekao da je Ukrajina bila oprezna u odnosima sa Belorusijom uprkos tome što se ta zemlja koristi kao lansirna platforma za napade ruskih aviona na Ukrajinu, preneo je Rojters.

"Ako jedan borac pređe našu granicu, mi ćemo uzvratiti", rekao je Danilov.

19:31

Jutjub širom sveta blokira kanale povezane sa ruskim državnim medijima

Jutjub blokira pristup širom sveta kanalima povezanim sa ruskim državnim medijima, saopštila je kompanija, prenosi Gardijan.

Portparol Jutjuba Farshad Shadloo je rekao:

"Naše smernice zajednice zabranjuju sadržaj koji negira, minimizira ili banalizuje dobro dokumentovane nasilne događaje, a uklanjamo sadržaj o ruskoj invaziji u Ukrajini koji krši ovu politiku. U skladu sa tim, odmah stupajući na snagu, takođe blokiramo Jutjub kanale povezane sa ruskim državnim medijima, na globalnom nivou."

19:28

Najmanje 1.582 civila ubijeno u gradu Mariupolju

Najmanje 1.582 civila ubijeno je u gradu Mariupolju na jugoistoku Ukrajine u posledicama ruskog granatiranja i dvanaestodnevne blokade, saopštilo je gradsko veće.

U onlajn saopštenju, savet Mariupolja je rekao:

"Nikada nećemo zaboraviti i nikada nećemo oprostiti ovaj zločin protiv čovečnosti."

18:55

Belorusija se priključuje ratu?

Ukrajinski državni centar za strateške komunikacije saopštio je da bi Belorusija danas mogla da pokrene invaziju na Ukrajinu nakon sastanka u Moskvi između ruskog predsednika Vladimira Putina i beloruskog lidera Aleksandra Lukašenka.

Centar je u saopštenju naveo:

"Prema preliminarnim podacima, beloruske trupe bi mogle biti uvučene u invaziju 11. marta u 21:00."

18:54

Rusi optužili Ukrajinu i SAD za širenje biološkog oružja

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja iznosio je navode Kremlja da su Ukrajina i SAD planirale širenje biološkog oružja sa pticama selicama, slepim miševima i insektima. Govoreći na sastanku Saveta bezbednosti UN koji je sazvan na zahtev Rusije, Vasilij Nebenzja je tvrdio da su ruske snage pronašle dokaze o mreži od "najmanje 30" bioloških istraživačkih laboratorija čiji je cilj jačanje nekoliko "smrtonosnih bolesti". On je rekao da su "veoma opasni biološki eksperimenti" sprovedeni na lokacijama u koordinaciji sa SAD.

Nebenzja nije pružio nikakve dokaze za svoje tvrdnje, a šef UN-a za razoružanje Izumi Nakamitsu rekao je da ne zna za bilo kakav program biološkog oružja u Ukrajini.

18:09

Rusi planiraju teroristički napad na Černobilj?

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je da Rusija planira teroristički napad na Černobilj. U njihovom saopštenju se navodi da će Rusi prebaciti odgovornost na Ukrajinu nakon napada.

"Prema dostupnim informacijama - Vladimir Putin naredio je pripremu terorističkog napada na nuklearnu elektranu u Černobilju. Planirano je stvaranje tehnološke katastrofe, a okupatori će odgovornost prebaciti na Ukrajinu. U ovom trenutku, Černobilj je potpuno isključen iz nadzornih sastava Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAGATE). Stanica ne radi", piše u saopštenju.

17:42

EU potpisala deklaraciju u Versaju

Lideri EU 27 potpisali u Versaju Deklaraciju kojom potvrđuju dogovor o što bržem prekidu zavisnosti od ruskog uvoza gasa, nafte i uglja.

To će biti sprovedeno kroz smanjenje oslanjanja na fosilna goriva, diversifikaciju snabdevanja, uključujući korišćenje tečnog prirodnog gasa i razvoj biogasa i tržista vodonika za Evropu.

"Versajskom deklaracijom" poziva se na ubrzanje razvoja obnovljivih izvora energije, unapređenje interkonekcije evropskih gasnih i električnih mreža, jačanje planiranja snabdevanja u vanrednim situacijama kao i poboljšanje energetske efikasnosti.

17:36

Počela sednica Saveta bezbednosti UN

U Njujorku je počela sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je zakazana na zahtev Rusije povodom tvrdnji Moskve o "vojnim biološkim aktivnostima Sjedinjenih Država na teritoriji Ukrajine", što lideri Ukrajine i SAD negiraju.

17:07

Bajden o Putinu i Rusiji

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da će SAD ukinuti Rusiji status "trajnih normalnih trgovinskih odnosa“ kako bi kaznili Moskvu zbog njene invazije na Ukrajinu.

Promena, za koju kaže da se preduzima zajedno sa potezima američkih saveznika, otvoriće put SAD da uvedu carine na široku lepezu ruske robe, pojačavajući pritisak na ekonomiju na ivici duboke recesije. On kaže da sveukupnost sankcija i kontrole izvoza "slama" rusku ekonomiju.

"Nastavićemo da pritiskamo Putina“, kaže on i dodaje: "On je agresor, on mora da plati cenu". On takođe kaže da će Rusija "platiti veliku cenu" ako upotrebi hemijsko oružje.

16:50

Ukrajina optužuje Ruse za napad na Belorusiju

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopštile su da je u 14.30 po lokalnom vremenu državna granična služba dobila informaciju da je ruski avion poleteo sa aerodroma u Belorusiji, prešao u ukrajinski vazdušni prostor i potom pucao na Kopani, selo u Belorusiji, prenosi Rojters.

"Ovo je provokacija! Cilj je uključivanje Oružanih snaga Republike Belorusije u rat sa Ukrajinom!", saopštila je komanda Vazduhoplovstva Ukrajine u onlajn saopštenju.

16:43

Razgovarali Bajden i Zelenski

Predsednik Ukrajine objavio da je razgovarao sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom. Kako je naveo Zelenski, Bajdena je izvestio o situaciji na terenu.

"Informisao sam ga o zločinima koje Rusija čini protiv civila. Dogovorili smo dalje korake da se pomogne odbrana Ukrajine i pojačaju sankcije Moskvi", naveo je Zelenski.

16:29

Rusija potvrdila da će ograničiti pristup Instagramu

Rusija je potvrdila da će ograničiti pristup Instagramu. Matična kompanija ove društvene mreže Meta je promenila svoja pravila u nekim zemljama kako bi dozvolila izražavanje nasilnog raspoloženja prema ruskim snagama, ali ne i prema ruskim civilima, navodi BBC.

Ruski medijski regulator kaže da Instagram distribuira materijal koji poziva na nasilna dela protiv ruskih građana. Još nije jasno da li će Instagram biti potpuno blokiran ili ograničen na neki drugi način.

16:25

Makron i Putin danas razgovaraju

Ruski i francuski predsednik trebalo bi u narednih nekoliko sati da obave razgovor u vezi sa situacijom u Ukrajini.

15:47

Rusi će i dalje moći da koriste "WhatsApp"

Odluka Rusije da blokira usluge koje pruža Meta neće uticati na "WhatsApp". Ovu informaculu prenela je RIA Novosti.

14:58

Još nije obnovljeno snabdevanje nuklearne elektrane u Černobilju

Snabdevanje nuklearne elektrane u Černobilju još uvek nije obnovljeno uprkos tvrdnjama Rusije da su to popravili beloruski stručnjaci, saopštio je ukrajinski državni regulator za nuklearnu energiju.

Ukrajina je upozorila na povećan rizik od curenja radijacije u Černobilju, koji je okupiran od strane ruskih snaga, nakon što je tokom borbi prekinut visokonaponski kabl i isključena struja elektrani. U četvrtak je rusko ministarstvo energetike saopštilo da su beloruski stručnjaci obnovili snabdevanje električnom energijom, a rusko ministarstvo odbrane je reklo da se složilo da dozvoli ukrajinskom timu za popravke da pristupi dalekovodima u oblasti oko elektrane.

Ali Ukrajina je rekla Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) da su "sve komunikacije" izgubljene "dan nakon što je lokacija pod ruskom kontrolom izgubila sva spoljna napajanja"0

14:50

Sankcije protiv 386 poslanika Dume

Velika Britanija je upravo objavila sankcije protiv 386 poslanika Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, koji podržavaju invaziju na Ukrajinu. Time je ukupan broj članova Dume koje je Velika Britanija sankcionisala na 400. A EU kaže da je i dalje spremna da uvede još sankcija, saopštio je BBC.

14:49

Evakuacija u Irpinju

Hiljade Ukrajinaca u koloni beže iz Irpinja:

14:45

Najmanje 78-oro dece ubijeno u napadu na Ukrajinu

Najmanje 78-oro dece je ubijeno u Ukrajini od početka ruske invazije, izjavila je danas ukrajinski ombudsman Ljudmila Denisova.

Denisova je rekla i da zbog borbi koje se trenutno vode oko južnog grada Mariupolja, grada Volnovahe i grada Irpina u Kijevskoj oblasti, vlasti ne mogu da utvrde koliko je ljudi ubijeno ili ranjeno na tim mestima, prenosi Rojters.

Prema današnim tvrdnjma ukrajinskog ministra odbrane Aleksija Reznikova, ruske snage koje su izvršile invaziju na Ukrajinu, ubile su više ukrajinskih civila nego vojnika. "Želim da se ovo čuje ne samo u Kijevu, već i širom sveta", saopštio je Reznikov, navodi Rojters.

14:45

Švajcarska savetovala svoje građane da napuste Rusiju

Švajcarska je savetovala svoje građane da napuste Rusiju, saopštilo je danas švajcarsko ministarstvo spoljnih poslova na svom veb sajtu.

"Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje da švajcarski državljani čije prisustvo u Rusiji nije hitno potrebno, napuste zemlju privremeno i sopstvenim sredstvima. Odluka o napuštanju zemlje je individualna odluka", navodi se u saopštenju ministarstva, a prenosi agencija Rojters.

14:40

Ispovest kamiondžije sa ukrajinske granice

Kako Vladimir Belić prića za Kurir, on je na graničnom prelazu Jagodin zajedno sa četvoricom kolega kamiondžija bio bukvalno zarobljen. Kako navodi, više desetina vozača iz Belorusije i Rusije, granicu su prešli pešice, jer su im kamioni zajedno sa robom oduzeti, a Srbi su uspeli da svoja vozila vrate u zemlju, zajedno sa tovarom.

"Bilo je strašno, svakog trenutka je vrebala neka opasnost. U komunikaciji sa carinicima naš je nastup bio demokratski, a njihov sa puškom. Odjednom sam se našao u ratu, ne znajući šta to predstavlja. Mislim da mi je to neznanje i spaslo razum da ne puknem zatvoren u kabini kamiona, dok oko nas zvecka oružje. Dali smo carinicima mito od po 200 evra, koliko su tražili za naše glave", počinje svoju ispovest Vladimir Belić vozač jedne čačanske firme.

Izvor: Kurir/D.C.

14:24

Ubijen ruski general

Ukrajinska strana tvrdi da su likvidirali general-majora Andreja Kolesnikova.

13:19

Zelenski: Već smo na putu ka pobedi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je novu video poruku u kojoj je istakao da Ukrajina ide ka svojoj pobeti. Kako je naveo predsednik Ukrajine, Ukrajina je došla do strateške prekretnice.

"Došli smo do strateške prekretnice. Već smo na putu ka pobedi. Već 16. dan se borimo za našu slobodu. Ovo je četiri puta duže nego što je neprijatelj planirao za svoju invaziju. Četiri puta duže. Protiv vojske koja je važila za jednu od najjačih na svetu. Koja se nadala da će se Ukrajinci predati", rekao je Zelenski.

12:42

Sastanak Putina i Zelenskog?

Kremlj ne isključuje sastanak između predsednika Rusije Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog, ali bi trebao da bude temeljno pripremljen za postizanje rezultata, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov novinarima u petak.

"Niko ne isključuje mogućnost susreta Putina i Zelenskog. Teoretski, to je zaista moguće", rekao je on, komentarišući rečenicu portparola turskog predsednika Ibrahima Kalina da bi sastanak ruskog i ukrajinskog predsednika mogao da se održi uskoro budućnost.

12:26

Počeo razgovor Putina i Lukašenka u Moskvi

11:53

EU udvostručuje vojnu pomoć Ukrajini

EU će udvostručiti iznos koji daje na pružanje vojne podrške Ukrajini na milijardu evra, najavljeno je na samitu lidera u Versaju, prenosi "Gardijan".

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Đuzep Borelj rekao je da sporazum između 27 lidera nije bilo teško postići.

11:24

Ukrajinska ekonomija izgubila 119 milijardi dolara

Ruska invazija na Ukrajinu nanela je štetu ukrajinskoj ekonomiji od 119 milijardi dolara, izjavio je zamenik ukrajinskog ministra ekonomije Denis Kudin. Prema njegovim rečima, čak 75 odsto preduzeća u ratom pogođenim oblastima prestalo je sa radom, a većina metalurških preduzeća u istočnoj Ukrajini takođe ne radi, prenosi agencija Rojters.

"To znači da ćemo imati manji izvoz metala", izjavio je Kudin, dodajući da izvoz metala čini značajan udeo u ukupnom izvozu Ukrajine.

11:20

Do sada 2,5 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine

Međunarodna organizacija za migracije saopštila je da je 2,5 miliona ljudi pobeglo iz Ukrajine otkako je Rusija izvršila invaziju pre više od dve nedelje.

Portparol IOM-a Pol Dilon rekao je da su brojke, preuzete od nacionalnih vlada. On je rekao da je više od 1,5 miliona izbeglica otišlo u susednu Poljsku i da su oko 116.000 izbeglica "državljani trećih zemalja", a ne Ukrajinci.

11:17

Otvorene rute za humanitarne koridore

Kako navode ukrajinski mediji, otvorene su nove rute za humanitarne koridore.

11:01

Putin bi mogao da upotrebi hemijsko oružje

Zapadni zvaničnici su upozorili da su "veoma zabrinuti" zbog mogućnosti da ruski predsednik Vladimir Putin upotrebi hemijsko oružje u napadu na Kijev. Kako prenosi Gardijan, procenjuje se da bi moglo doći do "krajnje užasnog" napada na glavni grad Ukrajine pošto ruske snage pokušavaju da prevaziđu logističke probleme koje ometaju napredak trupa ka Kijevu.

Ključni razlog za odluku Bele kuće da izda svoje jezivo upozorenje da Kremlj planira napad hemijskim ili biološkim oružjem u Ukrajini je taj što Rusija ima i sredstva i želju za tim.

10:17

EU odbila Ukrajinu

Nemoguće je danas dodeliti status kandidata za članstvo u EU Ukrajini. To je potvrdio predsednik Litvanije Gitanas Nauseda. On je rekao da "herojski ukrajinski narod zaslužuje da zna da je dobrodošao u EU".

10:01

Ubijeno više civila nego vojnika

Ruske snage su ubile više ukrajinskih civila nego vojnika od početka invazije, rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

"Želim da se ovo čuje ne samo u Kijevu već i širom sveta", kaže on.

9:52

Ruski dobrovoljci spremni odu na ratište

Kako navodi Rojters, ruski predsednik Vladimir Putin je podržao planove za slanje dobrovoljaca u Ukrajinu. Putin je, govoreći na sednici ruskog saveta bezbednosti, rekao da bi trebalo dozvoliti odlazak u Ukrajinu onima koji žele da se dobrovoljno bore.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da na Bliskom istoku ima 16.000 dobrovoljaca koji su spremni da dođu da se bore u Ukrajini, prenosi Rojters.

9:42

Američki Kongres usvojio urgentnu pomoć Ukrajini

Američki Kongres je usvojio noćas zakon o potrošnji u iznosu od 1,5 biliona dolara, kojim se, između ostalog predviđaju sredstva od 13,6 milijardi dolara za urgentnu pomoć Ukrajini.

Velikom većinom glasova, Senat, gornji dom američkog Kongresa, izglasao je predlog zakona pridruživši se tako kolegama iz Predstavničkog doma, koji su "zeleno svtlo" dali u sredu, izveštava AP.

Lider demokratske većine u Senatu Čak Šumer je rekao da su SAD time ispunile obećanje da će podržati Ukrajince koji se bore za svoje živote "protiv opakog Vladimira Putina", navodi američka agencija.

9:20

Ruski vojni konvoj pregrupisao se na manje delove

Veliki ruski vojni konvoj dug 64 kilometara, poslednji put viđen severozapadno od Kijeva blizu aerodroma Antonov, u velikoj meri pregrupisao se na manje delove, saopštila je privatna američka kompanija "Maksar Tehnolodžis", prenosi AP.

Kako navodi privatna američka kompanija Maksar Tehnolodžis snimci napravljeni u četvrtak pokazuju da su tenkovi raspoređeni u gradovima blizu aerodroma Antonov, severno od Kijeva, a neka vozila su prešla u obližnje šume, sa haubicama spremnim da otvore vatru.

8:53

Orban: Neće uvoditi sankcije na ruski gas i naftu

EU neće uvoditi sankcije na ruski gas ili naftu, saopštio je danas mađarski premijer Viktor Orban u video snimku objavljenom na njegovom Fejsbuk profilu, prenosi Rojters.

"Najvažnije pitanje za nas je rešeno na povoljan način - neće biti sankcija koje bi se odnosile na gas ili naftu, tako da je snabdevanje Mađarske energentima u narednom periodu sigurno", naveo je Orban u video poruci sa samita lidera EU u Francuskoj.

8:50

Lukašenko stigao u Moskvu

Predsednik Belorusije sleteo je u Moskvu, gde je za danas zakazan razgovor sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

7:53

Jedna osoba poginula u vazdušnim napadima

Jedna osoba je poginula u vazdušnim napadima u petak ujutro u blizini civilnih struktura u centralnom ukrajinskom gradu Dnjepru, saopštila je Državna služba za vanredne situacije Ukrajine u zvaničnom Telegram kanalu.

"Dana 11. marta oko 6.10 ujutru, došlo je do tri vazdušna udara u Novokodatski okrug grada Dnjepra, i to: udar u blizini predškolske ustanove i stambene zgrade, kao i udar koji je pogodio dvospratnu fabriku obuće i izazvao požar", saopštila je služba.

7:43

Fejsbuk dopušta pozive na nasilje protiv Rusije

Fejsbuk i Instagram će dozvoliti svojim korisnicima u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika, preneo je Rojters pozivajući se na interne mejlove. Promene u politici kompanije nastale su zbog ruske vojne operacije u Ukrajini.

Prema pismima Meta, pozivi na nasilje nad Rusima su dozvoljeni kada se u poruci jasno pominje vojna operacija u Ukrajini. Promene u politici kompanije važe za korisnike iz Jermenije, Azerbejdžana, Mađarske, Gruzije, Letonije, Litvanije, Poljske, Rusije, Rumunije, Slovačke, Ukrajine i Estonije.

7:26

Napadnuta dva nova grada

U poslednjih sat vremena zabeležene su eksplozije u gradovima na suprotnim stranama zemlje, prenosi BBC. Ukrajinske TV kuće izveštavaju o eksplozijama u Lucku na severozapadu, kao i u Dnjepru - gradu u unutrašnjosti koji se nalazi na reci Dnjepar i glavnom uporištu u srednje- istočnoj Ukrajini.

Niti jedan od ovih gradova dosad nije bio direktno granatiran. BBC Ukrajina javlja kako je u Lucku napad bio usmeren na aerodrom. Pojavile su se i informacije da je ruski udar pogodio fabriku, jedinu u kojoj se popravljaju određeni motori borbenih aviona. BBC Ukrajina kaže da je Luck na popisu ključnih strateških mjesta koje želi zauzeti Rusija.

6:35

"Svet mora da prizna - ovo je terorizam"

Zelenski je u video obraćanju optužio Rusiju da sprovodi režim terora, i rekao da svet to mora da prihvati.

"Ovo je teroristička država, svet to mora da zna i prihvati", rekao je Zelenski koji je napad na porodilište, kao i navodno bombardovanje trase kojom je trebalo da prođe humanitarni konvoj, nazvao "genocidom".

6:24

Putin ima novi plan?

Svetski mediji izveštavaju o navodnom "planu B" koji je ruski predsednik Vladimir Putin osmislio. Pročitajte šta je Putinov "plan B".

Izvor: Youtube/NBC News/Screenshot
6:19

Bajden se obraća

Američki predsednik Džo Bajden obratiće se u petak i očekuje se da će zajedno sa G7 i EU uvesti nove sankcije za Rusiju, vezane za trgovinu. Nakon Bajdenovog obraćanja očekuje se da Kongres utvrdi zakonski okvir za to.

6:16

ZelenskI: Ako hoćete da znate šta Rusija planira...

"Navodno, mi pripremamo hemijski napad. Ovo me zaista zabrinjava jer smo više puta videli sledeće - ako želiš da znaš šta Rusija planira, pogledaj za šta Rusija optužuje druge", započeo je on.

"Šta znače tvrdnje o razvoju hemijskog oružja uz pomoć Amerike? Jeste li odlučili da de-hemikalizujete Ukrajinu", zapitao se on, aludirajući na reči Vladimira Putina da je vojna akcija u Ukrajini pokušaj da se ta zemlja demilitarizuje i denacifikuje.

"Hoćete li koristiti amonijak? Fosfor? Šta ste nam još pripremili? Na teritoriji moje zemlje nikakvo hemijsko, niti oružje masovnog uništenja, nije razvijeno", rekao je Zelenski.

6:05

Hitan sastanak UN

Ujedinjene nacije održaće u petak hitan sastanak po zahtevu Rusije, kako bi se diskutovalo o navodnoj proizvodnji hemijskog oružja i oružja za masovno uništenje.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u video obraćanju kasno u četvrtak uveče da Ukrajina ne razvija ovakvo oružje, i da su ruske tvrdnje na tu temu samo pokušaj da Rusija opravda sopstveno buduće korišćenje takvog oružja.

Ukratko

  • Hitan sastanak UN zbog situacije u Ukrajini
  • Napadnuti Luck i Dnjepar
  • Zelenski odbacio tvrdnje o hemijskom oružju
učitaj još +