Svet

ŠOK IZJAVA VLADIMIRA PUTINA - "REĆI ĆU OVO PRVI PUT!" Otkrio šta je prethodilo sukobu u Ukrajini - Zapad gubi DOMINACIJU

Autor Tamara Sekulović

Predsednik Rusije progovorio je o ratu u Ukrajini tokom vanrednog obraćanja.

Izvor: Shutterstock.com/Vectorkel/eanstudio/paparazzza/Vladymyr Vorobiov/Profimedia

U svom vanrednom obraćanju u sredu, predsednik Rusije Vladimir Putin je rekao da je Kremlj ponudio Oružanim snagama Ukrajine da povuku jedinice iz Donbasa.

"Želim da kažem ovo prvi put: na samom početku specijalne operacije, da bi se izbeglo krvoproliće, od kijevskih vlasti je zatraženo da ne učestvuju u neprijateljstvima, već da jednostavno povuku svoje trupe iz Donbasa. Nisu hteli. Pa, ovo je njihova odluka. Neminovno će doći do realne situacije", naglasio je on.

U okviru obraćanja, Putin je rekao da smatra da najnovije runde sankcija koje su SAD i njeni saveznici uveli Rusiji zbog vojne kampanje Kremlja u Ukrajini, označavaju kraj jedne ere. Prema Putinovim rečima, od sada će Zapad gubiti svoju "globalnu dominaciju" i politički i ekonomski.

Govoreći u sredu, šef ruske države je izjavio da se "mit o zapadnoj socijalnoj državi, o takozvanoj zlatnoj milijardi, ruši". Štaviše, "cela planeta mora da plati cenu za ambicije Zapada i njegove pokušaje da po svaku cenu zadrži svoju nestajuću dominaciju", rekao je Putin.

Putin je predvideo i nestašicu hrane širom sveta jer, kako je rekao, sankcije Zapada protiv Rusije negativno utiču na celokupnu globalnu ekonomiju. On je prilikom ovog obraćanja uputio i poruku ljudima sa Zapada.

Sukobi u Ukrajini počeli su 24. februara ulaskom ruskim trupa na teritoriju ove države, a od tada je stradalo mnogo vojnika s obe strane, kao i civila, dok su gradovi u ruševinama. Rusija na pregovorima za prekid oružanih sukoba zahteva demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

(Mondo)