Svet

KINA IZNELA STAV O RATU U UKRAJINI, PEKING NEĆE POKLEKNUTI: Oštre reči diplomate: "Ključ je u rukama SAD i NATO"

Autor Ivana Lazić

Kineski diplomata, Džao Liđijan je naglasio da pritisak Vašingtona neće naterati Peking da promeni svoj stav.

Izvor: YouTube/printscreen/The Sun/Profimedia

Danas će biti održan video sastanak Bajdena i Si Đinpinga povodom Putinovog rata u Ukrajini, predsednici dve države će razgovarati telefonom u 14 sati po sredjeevropskom vremenu, a Vašington je već privatno i javno zapretio nižim zvaničnicima kineske vlade da veća podrška Rusiji dovodi do rizika izolacije Pekinga.

Peking tvrdi da neće pokleknuti pod pritiskom Vašingtona, "koji smatra neodgovornim i uzaludnim", prenosi Raša tudej. 

"Peking zadržava nezavisan stav o ukrajinskoj krizi", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan na konferenciji za novinare u petak. Liđijan je naveo da je po pitanju Ukrajine Kina uvek donosila "nezavisne presude, zasnovane na činjenicama, na objektivan i pravičan način".

Kineski diplomata je takođe naglasio da pritisak Vašingtona neće naterati Peking da promeni svoj stav. Po mišljenju Kine, "ključ za rešavanje ukrajinske krize je u rukama SAD i NATO-a", jer su oni "krivci krize", rekao je Liđijan.

Prema rečima kineskog diplomate, Amerika i njeni evropski saveznici treba da "razmisle o svojoj ulozi u ukrajinskoj krizi", kao i da "ozbiljno preuzmu dužnu odgovornost i preduzmu stvarne akcije da olakšaju situaciju".

Ova primedba je usledila kao odgovor na pretnje američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je u četvrtak upozorio Kinu da će joj Vašington "nametnuti troškove" ako Peking odluči da podrži Moskvu.

(MONDO)