Svet

ITALIJANSKI NOVINAR OTIŠAO U MARIJUPOLJ, PA ŠOKIRAO - "RUSIJA POBEĐUJE!" Udario po Ukrajincima, a onda pomenuo i BEOGRAD

Autor Sara Gajić

Italijanski novinar Đorđo Bijanki koji je izveštavao iz Marijupolja kaže da je video samo užas na ulicama grada.

Izvor: YouTube/screenshot/Vasy Vasy_1

Italijanski novinar Đorđo Bjanki napisao je apel italijanskom predsedniku Serđu Matareli zbog događaja u Ukrajini i istakao da smo na "pragu trećeg svetskog rata".

"Nikada nećemo moći da pobedimo te ljude, jer smo mi već ništa", istakao je novinar u obraćanju predsedniku Italije, prenosi TV Zvezda. Đorđo Bjanki je optužio i one koji na televiziji govore o moralu, kao i da je ruski predsednik Vladimir Putin "zločinac".

"Ovih dana je godišnjica uništenja Beograda od strane zamenika premijera Matarele, čelnika komunističke D'Aleme. Ako je Putin zločinac, onda su Buš otac i sin, Obama, Bler, Klinton, Matarela zločinci", rekao je novinar.

On je kritikovao postupke Zapada zbog uvođenja sankcija Rusiji zbog invazije u Ukrajini.

"To je ludi svet u kome ste izgubili dodir sa stvarnošću. Borite se protiv tenkova i bombi, Rusija se neće povući. Ona ne gubi, ona pobeđuje", naglasio je novinar.

Tokom putovanja u ukrajinski grad Marijupolj, on je uspeo da razgovara sa lokalnim stanovnicima koji su se žalili da su morali da budu u podrumu, pod vatrom neonacističkih bataljona.

Đorđo Bjanki o invaziji Ukrajine
Izvor: TV Zvezda/YouTube

"Oni su isterali ljude iz stanova u koje su se onda oni smestili da pucaju. To su neonacistički bataljoni. Otišao sam u njihove bivše baze, gde sam video kukaste krstove, knjige o SS-u, knjige o Musoliniju", naglašava novinar.

Govoreći o Ukrajini, Bjanki je istakao da je to "država koja je prestala da bude demokratska 2014. kao rezultat neonacističkog puča". Novinar je optužio i aktuelnog predsednika zemlje, ističući da u njegovim rečima i obećanjima nema istine.

"Rusija nema problema, može da potraje. Ima žito, pšenicu, sirovine, naftu, gas, beskrajnu i slabo naseljenu teritoriju", rezimirao je novinar u obraćanju italijanskom lideru.

(MONDO)