Svet

BAJDEN TRAŽI DA SE PUTINU SUDI ZA RATNE ZLOČINE! Poslao poruku ruskom predsedniku - "Videli ste šta se dogodilo u Buči"

Autor Uroš Matejić

Bajdenovo obraćanje novinarima usledilo je nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio Buču.

Izvor: YouTube/printscreen/RT/Profimedia

Džo Bajden je zatražio je da se Vladimiru Putinu sudi za ratne zločine i rekao da će tražiti dodatne sankcije nakon prijavljenih zločina u Ukrajini. "Videli ste šta se dogodilo u Buči", rekao je Bajden.

Obraćajući se novinarima u ponedeljak, američki predsednik je ukazao na važnost prikupljanja dokaza o ratnim zločinima. Na pitanje novinara da li je "u Ukrajini počinjen genocid", on je odgovorio: "Ne, mislim da je to ratni zločin. Nastaviću da uvodim još sankcija Rusiji".

Bajdenovo obraćanje novinarima usledilo je nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski posetio Buču, jedan od gradova oko Kijeva gde su ukrajinski zvaničnici rekli da su pronađena tela civila. Zelenski je ruske akcije nazvao "genocidom" i pozvao zapad da primeni oštrije sankcije protiv Rusije.

Novinari Asošiejted presa tvrde da su videli tela najmanje 21 osobe na raznim mestima u okolini Buče, severozapadno od prestonice. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen napisala je u ponedeljak na Tviteru da će Evropska unija poslati istražitelje u Ukrajinu da pomognu lokalnom glavnom tužiocu da dokumentuje ratne zločine.

(Mondo)