ZAPAD JE VEĆ U RATU SA RUSIJOM! Dramatične reči bivšeg oligarha - "Ako Putin napadne te nacije, NATO ih neće braniti"

Zvaničnici SAD i NATO-a su više puta naglasili da će poštovati centralnu povelju alijanse kojom se napad na jednog tretira kao napad na sve.

Profimedia

SAD i njihovi zapadni saveznici ne shvataju da su, iz perspektive predsednika Vladimira Putina, već u ratu sa Rusijom, rekao je Mihail Hodorkovski, bivši šef kompanije Jukos Oil, koji je nekada bio najbogatija osoba u Rusiji.

"SAD i velike sile pojačavaju sankcije Moskvi, snabdevaju Kijev oružjem i obučavaju ukrajinsku vojsku, a Putin smatra da je zbog toga njegova nacija u suštini u ratu sa Amerikom i Evropom na ukrajinskom tlu", rekao je Hodorkovski u intervjuu u Vašingtonu, preneo je Bloomberg.

Zapadni argumenti koji povlače čvrstu liniju između sukoba na ukrajinskom tlu i širenja rata na teritoriju članica NATO-a, su nijansa koja Putinu malo znači, rekao je Hodorkovski, čiji je sukob sa ruskim liderom početkom 2000-ih doveo do toga da je proveo skoro deceniju života u zatvoru pre odlaska u izgnanstvo.

"Putin je od samog početka govorio da ovaj rat uključuje i njih. Putin misli da je NATO slab i da neće braniti Baltik ako Rusija napadne te nacije, sve bivše članice Sovjetskog Saveza. Ako se to dogodi, Putin je rekao da veruje da će NATO propasti, a to znači da će američki globalni uticaj pasti", rekao je Hodorkovski. 

Zvaničnici SAD i NATO-a su više puta naglasili da će poštovati centralnu povelju alijanse kojom se napad na jednog tretira kao napad na sve. Ali pošto Ukrajina nije članica alijanse, druge nacije su odbile da pošalju svoje snage u odbranu te zemlje ili da preduzmu akcije (kao što je uvođenje zone zabranjenih letova) koje bi se smatrale ofanzivnom akcijom protiv Rusije.

Rusija je u međuvremenu tvrdila da je širenje NATO-a na istok postalo egzistencijalna bezbednosna pretnja, iako se članstvo Ukrajine u NATO nije ozbiljno razmatralo, preneo je Bloomberg.

S obzirom da je rat ušao u drugi mesec, Hodorkovski je rekao da misli da SAD treba da pokažu Putinu "doslednu politiku sile", napominjući da ga same ekonomske sankcije ne plaše. I dodao je da uprkos nadama Zapada, ne veruje da će sankcionisanje sadašnjih ruskih milijardera imati mnogo uticaja na Putinovo razmišljanje o tome kako dalje u Ukrajini.

Hodorkovski je nekada imao bogatstvo procenjeno na 15 milijardi dolara, prema Forbsu. Bio je među najranijim generacijama ruskih poslovnih ljudi koji su se obogatili u godinama nakon raspada Sovjetskog Saveza. U intervjuu, Hodorkovski je rekao da se sa Putinom nije sastao 18 godina.

(Mondo)