Svet

RUSIJA IZBAČENA IZ SAVETA ZA LJUDSKA PRAVA: Ujedinjene nacije donele novu odluku

Autor Nikola Todorović

Generalna skupština UN glasala je danas o zahtevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Saveta UN za ljudska prava zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala je u četvrtak suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava. Među onima koji su glasali protiv rezolucije bili su Belorusija, Kina, Severna Koreja, Iran i Sirija.

Da bi Rusija bila suspendovana iz Saveta UN za ljudska prava, sa sedištem u Ženevi, potrebna je dvotrećinska većina. Ukupno 193 članica Generalne skupštine UN pozvane su na glasanje za ili protiv, pošto se uzdržani neće uzimati u obzir. Za tu meru glasalo je ukupno 93 poslanika, dok je 24 bilo protiv, a 58 uzdržano.

Američka ambasadorka pri UN-u Linda Tomas-Grinfild ocenila je da Rusija ne treba da bude u Savetu UN za ljudska prava jer bi mogla da to telo koristi kao propagandno oruđe da bi izražavala zabrinutost o ljudskim pravima.

"Svakodnevno vidimo izveštaje o njenoj (ruskoj) nezainteresovanosti za ljudska prava. Učešće Rusije u Savetu UN za ljudska prava je farsa. To šteti kredibilitetu Saveta i UN-a u celini", dodala je ambasadorka.

U tekstu rezolucije o suspenziji koju je predložile SAD, navodi se da Generalna skupština UN može da suspenduje pravo članstva neke zemlje u Savetu UN za ljudska prava ukoliko ta zemlja čini gruba i sistematska kršenja tih prava.

Podsetimo, rat u Ukrajini počeo je 24. februara.

(MONDO)