Svet

NEIZVESNA TRKA U FRANCUSKOJ - MAKRON I LE PENOVA U DRUGOM KRUGU! Evo koliko je ko dobio glasova u prvom!

Autor Uroš Matejić

Predsednik Francuske Emanuel Makron zauzeo je prvo mesto sa 28,6%.

Izvor: Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron će se u drugom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj suočiti sa kandidatom krajnje desnice Marin le Pen, pokazuju izlazne ankete.

Prema uobičajeno tačnim procenama zasnovanim na glasovima datim na reprezentativnom uzorku biračkih mesta širom zemlje, predsednik Francuske Emanuel Makron zauzeo je prvo mesto sa 28,6%, a za njim sledi Marin Le Pen sa 24,4% glasova. Prema ovoj izlaznoj anketi kandidati će ići u drugi krug predsedničkih izbora.

Ovi rezultati znače da su Makron i Le Pen, kao i 2017. godine, ponoovo ušli u drugi krug predsedničkih izbora, koji će se održati 24. aprila.

Drugom krugu predsedničkih izbora 24. aprila nadao se i lider krajnje levice Žan-Luk Melenšon, koji je treći sa 20 odsto, prema projekcijama. Birališta su zatvorena do 19.00 časova, sa izuzetkom nekih gradova gde se glasalo do 20.00 časova.

Novog predsednika Francuske među 12 kandidata biralo je 48,7 miliona birača. Francuski predsednik ima dalekosežna ovlašćenja i obavlja dužnost pet godina. Moćniji je od premijera kojeg imenuje i ima odlučujući uticaj na sudbinu zemlje. Ishod izbora takođe je važan za Evropu u celini.

Rezultati izlaznih anketa objavljeni su samo u Belgiji i Švajcarskoj, budući da bi u Francuskoj to značilo kršenje izborne tišine.

(Mondo)

Tagovi