Svet

UKRAJINCI OBJAVILI VIDEO - RASKLOPILI RUSKI DRON I ISMEVAJU TEHNOLOGIJU: Nećete verovati šta su sve pronašli unutra

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane objavilo je video u kojem ukrajinski vojnik rastavlja na delove ruski vojni dron

Izvor: YouTube/screenshot/Армія Inform/Armament Facts

Na snimku se može videti Ukrajinski vojnik koji pokazuje delove drona i komentariše da je u pitanju "zastarela tehnologija koja više podseća na dečiji avion na daljinsko upravljanje nego na ozbiljnu vojno-špijunsku tehnologiju".

Među delovima koji posebno privlače pažnju je "Canon DSLR" fotoaparat koji je za dron prikačen nekom vrstom lepljive trake. U pitanju je kamera proizvedena 2015. godine koja se danas na sajtovima za preprodaju polovnih stvari može naći po ceni od 300$ do 400$ u zavisnosti od stanja u kome se nalazi.

Dugme za snimanje je zalepljeno kako kamera ni u jednom trenutku ne bi prestala da snima, a na gornjoj strani drona nalazi se rezervoar za gorivo a sam otvor i čep deluju kao da su isečeni sa plastične flaše za vodu. Većina komponenata je zalepljena nekom vrstom izolir trake.

Prema navodima ukrajinskih medija u pitanju je ruski dron Orlan-10 čija proizvodnja košta između 87.000$ i 120.000$ po komadu.

"Ovaj model dizajniran je u Rusiji gde su proizvedeni trup i motor, dok elektronske komponente dolaze sa Tajvana. Ruska vojska ga najčešće koristi za izviđanje i navođenje artiljerije", tvrde ukrajinski mediji.

Oglasila se i kompanija "Canon Europe" koja je objavila da obustavlja slanje svih svojih modela u Rusiju kao odgovor na Rusku invaziju na Ukrajinu.

Ukrajinski vojnik rastavlja ruski dron
Izvor: Youtube/Армія Inform

 (MONDO)