Svet

AMERIKA SE SPREMA! KUPUJE ORUŽJE ZA RAT U UKRAJINI! Ako sukob potraje godinama otkrivaju koji su vojni sistemi najbolji

Autor Sara Gajić

Pentagon će u sredu imati sastanak sa liderima osam najvećih američkih proizvođača oružja kako bi opremili Ukrajinu u slučaju da rat potraje.

Izvor: YouTube/printscreen/The Sun

Potražnja za oružjem je naglo porasla nakon što je ruska invazija podstakla SAD i brojne saveznike da snabdevaju Ukrajinu. Očekuje se da će na sastanku Pentagona i proizvođača biti razmotreno snabdevanje, kao i planiranje dužeg rata, rekla su dva izvora Rojtersu pod uslovom da ostanu anonimni. Kancelarija Pentagona za nabavku i održavanje oružja i  Ministarstvo odbrane SAD, biće domaćini 90-minutnog sastanka, očekuje se da će prisustvovati i zamenica sekretara za odbranu Ketlin Hiks, rekao je jedan od izvora.

Pentagon je saopštio da su najkorisnije oružje manji sistemi kao što su protivtenkovske rakete Javelin i protivvazdušne rakete Stinger, koje Vašington i saveznici isporučuju Ukrajini skoro svakodnevno. Stalna upotreba, kao i efektivnost na bojnom polju koju su pokazale ukrajinske snage, podstakli su interesovanje za obnavljanje zaliha ovog oružja.

Raiteon Tehenodžis i Lokhid Martin Korp zajednički proizvode Javelins, dok Raiteon proizvodi Stingers. Ostali vrhunski proizvođači oružja su Boing Co, Dženeral Dinamiks i L3 Heris Teknolodžis.

(MONDO)