Svet

KINA NIKAD BRUTALNIJE UDARILA NA AMERIKU: "Zabijaju NOŽEVE U LEĐA i sabotiraju mir, a ubili 300.000 civila!"

Autor Tamara Sekulović

Stigao odgovor iz Kine nakon održanog "Dijaloga o Kini" između EU i SAD.

Izvor: YouTube/Printscreen/TUNISIE.co

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin napao je EU i SAD zbog kritikovanja njihove unutrašnje i spoljne politike. Vang je posebno izdvojio SAD kao primer, optužujući Vašington za ratne zločine na Bliskom istoku, ekonomsku prinudu, izdaju saveznika i širenje dezinformacija.

"SAD tvrde da zadržavaju centralni značaj Povelje UN, ali je svakome jasno da SAD rade sasvim suprotno", rekao je Vang na konferenciji za novinare u ponedeljak. Pozivajući se na vojne intervencije SAD u bivšoj Jugoslaviji, Avganistanu, Iraku i Siriji, Vang je naveo da je Vašington "odbacio UN i vodio ratove protiv suverenih država u bezobzirnom mešanju".

"SAD tvrde da poštuju ljudska prava, ali agresivni ratovi koje su pokrenule SAD i njihovi saveznici ubili su više od 300.000 civila i učinili više od 26 miliona ljudi izbeglicama. Ipak, niko ne odgovara za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti. SAD su čak najavile sankcije Međunarodnom krivičnom sudu koji će istraživati ratne zločine američke vojske", istakao je on.

Vang je zatim optužio SAD da koriste svoju ekonomsku moć da potčini zemlje "bilo da su velike ili male, daleke ili u blizini, prijatelj ili neprijatelj", navodeći kao primer pet decenija američkih sankcija Kubi i četiri decenije takvih mera Iranu.

"Kada je reč o zabijanju noža u leđa saveznicima kao što su EU i Japan, SAD nikada nisu oklevale, kao što smo to više puta videli", dodao je on, verovatno misleći pre svega na nedavnu odluku SAD da potkopa sporazum o nuklearnoj podmornici između Francuske i Australije da unaprede svoj "AUKUS" savez sa UK i Australijom. Kina je više puta osuđivala ovaj savez kao američki napor da se izgradi "azijsko-pacifička verzija NATO-a".

"Činjenice su pokazale da su SAD najveći širilac dezinformacija, krivac diplomatije prinude i saboter svetskog mira i stabilnosti. Od dijaloga SAD-EU do trilateralnog bezbednosnog partnerstva AUKUS, Kvada i Alijanse, SAD koriste demokratiju, ljudska prava, pravila i red kao izgovor da prikriju svoje mutne aktivnosti stvaranja podela i potpirivanja konfrontacija iz kojih onda oni profitiraju", izjavio je Vang, navodi se na sajtu kineske ambasade u SAD-u.

Vangove optužbe, iako žestoke, nisu izneta iz vedra neba. Prošle nedelje, zvaničnici SAD i EU održali su svoj treći "Dijalog o Kini", nakon čega su objavili zajedničko saopštenje za javnost u kojem optužuju Peking za "ponovnu manipulaciju informacijama" u vezi sa sukobom u Ukrajini, "nedavnim incidentima ekonomske prinude" i navodnim ljudskim pravima zlostavljanja nad Ujgurskim narodom u Sinđangu, što Kina sve poriče.

U saopštenju se takođe poziva Kina da mirno rešava svoje sporove sa Tajvanom u skladu sa poveljom UN i da ne zaobilazi sankcije SAD i EU prema Rusiji.

(Mondo)