Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da "niko ne želi da vidi izbijanje trećeg svetskog rata", nakon komentara ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da je rizik od nuklearnog rata stvarna opasnost.

U intervjuu emitovanom na ruskoj televiziji u ponedeljak, Lavrov je upitan o rizicima od trećeg svetskog rata u poređenju sa kubanskom raketnom krizom 1962. Lavrov je rekao da je nuklearno odvraćanje "principijelni stav" Rusije, ali da je opasnost "ozbiljna i ne može biti potcenjena".

"Ne bih želeo da se ovi rizici sada veštački naduvaju", rekao je Lavrov, "ali opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti".

"Niko ne želi da vidi izbijanje trećeg svetskog rata", rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin novinarima na brifingu u utorak. Vang je ponovio nadu Kine da će strane "zadržati smirenost i uzdržanost" i "ostvariti mir što je pre moguće i izbeći nanošenje veće cene Evropi i svetu".

"Trebalo bi da razmislimo o tome kako se vrtlog geopolitičkih sukoba ponovo podigao u Evropi, više od 30 godina nakon završetka Hladnog rata", rekao je Vang.

(MONDO)