Svet

NOVI UDAR, RUSIJA SPREMNA DA GAĐA VELIKU BRITANIJU: Kremlj pobesneo zbog jednog poteza, hitno se oglasila Zaharova

Autor Ivana Lazić

Moskva tvrdi da može da napadne vojna mesta u Velikoj Britaniji, nakon "provokativne“ podrške britanskog ministra da Ukrajina bombarduje Rusiju.

Izvor: Profimedia/YouTube/screenshot/Thales

Kremlj je upozorio da bi mogao da gađa vojne lokacije u Velikoj Britaniji zbog britanske podrške Ukrajini. Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, sugerisala je da bi udari mogli da budu odobreni protiv država NATO-a koje snabdevaju Ukrajinu oružjem.

"Da li dobro razumemo da Rusija, može da gađa vojne ciljeve na teritoriji onih zemalja NATO-a koje snabdevaju oružjem režim u Kijevu?", upozorila je ona.

Njene reči su usledile nakon što je britanski ministar oružanih snaga Džejms Hepi rekao da Velika Britanija podržava ukrajinske vazdušne udare na rusku infrastrukturu. Dodao je da bi bilo "potpuno legitimno" da se britansko oružje koristi u takvim napadima. Hepi je takođe rekao da će Britanija ponovo započeti obuku ukrajinskih trupa unutar Ukrajine ako sukob postane "zamrznut“ u istočnim regionima Donjecka i Luganska.

Njegove izjave osudio je Kremlj, a ministarstvo odbrane ga je optužilo za "provokaciju“.

U značajnoj eskalaciji tenzija, Moskva je takođe upozorila da će biti spremna da uzvrati udar na "centre za donošenje odluka“ u Kijevu u znak odmazde – čak i ako su prisutne britanske i druge zapadne diplomate.

Boris Džonson je prošle nedelje najavio da će Britanija ponovo otvoriti svoju ambasadu u Kijevu dva meseca nakon što je osoblje evakuisano zbog izbijanja rata. Ambasada bi trebalo da bude otvorena ove nedelje "u zavisnosti od bezbednosne situacije". Melinda Simons, ambasadorka Velike Britanije u Ukrajini, sprema se da postane jedna od prvih diplomata koja će se vratiti.

U ponedeljak je američki državni sekretar Entoni Blinken tokom posete Kijevu najavio da će se i američke diplomate vratiti u prestonicu "za nekoliko nedelja“.

(Mondo)