Svet

"JEDINO BRUTALNA SILA MOŽE DA ZAUSTAVI RUSIJU!": Evropski lider otkrio o čemu priča sa Zelenskim

Autor Nikola Todorović

Poljski predsednik, Andrej Duda, poslao je u utorak poruku zemljama koje pružaju podršku Ukrajini da se Rusijji na put može stati jedino upotrebom "brutalne sile".

Izvor: Printscreen/Youtube/FRANCE 24 English

Duda je rekao da SAD i njeni saveznici moraju da osiguraju oružje i pomoć Ukrajini, te naglasio da je Poljska prethodnih dana Ukrajini poslala više stotina tenkova kao vid vojne pomoći.

"Ne smemo da se plašimo pretnji Rusije. Ako želimo da postignemo bilo kakav uspeh u našim odnosima sa Rusijom, u ovoj situaciji kada je Rusija napala Ukrajinu, uspeh možemo imati samo ako primenimo brutalnu snagu, jer samo brutalna snaga, brutalna moć je u stanju da zaustavi Rusiju", rekao je Duda za "Wall Street Journal".

Rusija, koja je bombardovala ukrajinske ciljeve u blizini poljske granice, zapretila je da će rasporediti nuklearne projektile u ruskoj enklavi Kalinjingrad, koja se graniči sa Poljskom. Mnogi centralnoevropski zvaničnici sumnjaju da su rakete sa nuklearnim oružjem već tamo. 

"Ako postoji potreba, Volodimir Zelenski me samo pozove. Onda mi kaže šta Ukrajincima treba, šta im treba od nas ili šta im treba iz drugih zemalja širom sveta, jer naravno nemamo sve na lageru", rekao je on. 

Duda je upozorio da zemlje okupljene oko EU i SAD posmatraju Rusiju kao poslovnog partnera, te napomenuo da Rusija, kako kaže, "nije poslovni partner".

(MONDO)