Svet

ISPRAVKA: Netačne tvrdnje u tekstu o finskim tenkovima

Autor Uroš Matejić

Finska nije poslala tenkove i oklopna vozila ka granici sa Rusijom, već u suprotnom smeru, na zapad zemlje.

Izvor: Telegram/Printscreen/Операция Z: Военкоры Русской Весны

Više portala, među kojima i naš, objavilo je vest o snimku finskih tenkova i oklopnih transportera. Iako je prvobitno objavljeno da su vojna vozila išla ka granici sa Rusijom, portal "Raskrinkavanje" je u svojoj analizi utvrdio da to nije tačno, pa je u nastavku ispravka originalne vesti objavljene na istom mestu.

Tenkovi i druga oklopna vozila na snimku transportovani su vozom ka zapadu Finske, gde su se održavale ranije zakazane godišnje vojne vežbe "Arrow 22". To su potvrdile i finske oružane snage na svojim nalozima na društvenim mrežama.

Rusija je 24. februara započela vojnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj "zaštitom ljudi koji su bili izloženi genocidu od strane režima u Kijevu osam godina". Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši "demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine".

Podsetimo, od početka ruske invazije na Ukrajinu, Finska i Švedska razmatraju apliciranje za članstvo u NATO savezu, što bi predstavljalo radikalnu promenu politike za nordijski region.

(MONDO)