Svet

ŠVEDSKA ŠALJE ZAHTEV ZA ČLANSTVO - "OBAVESTIĆEMO NATO!" Oglasila se premijerka, samo dve partije bile PROTIV

Autor Tamara Sekulović

Švedska premijerka najavila je u ponedeljak da će se Švedska pridružiti Finskoj u traženju članstva u NATO-u nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Izvor: Profimedia

Istorijski pomak, koji dolazi nakon više od 200 godina vojnog nesvrstanosti u toj nordijskoj zemlji, verovatno će uznemiriti ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Obavestićemo NATO da želimo da postanemo član alijanse", rekla je premijerka Magdalena Anderson.

Saopštenje je usledilo nakon što je debata u Riksdagenu, odnosno parlamentu, ranije u ponedeljak pokazala da postoji ogromna podrška pridruživanju NATO-u. Od osam švedskih partija, samo dve manje levičarske stranke su se tome usprotivile.

Švedske socijaldemokrate su u nedelju raskinule sa dugogodišnjim stavom stranke da Švedska mora ostati nesvrstana, otvarajući put jasnoj većini za članstvo u NATO-u u parlamentu. Taj potez u Švedskoj usledio je nakon što je susedna Finska u nedelju objavila da će i ona tražiti da se pridruži alijansi od 30 zemalja.

Javno mnjenje u obe zemlje je bilo odlučno protiv ulaska u NATO pre ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, ali je podrška članstvu u NATO brzo porasla nakon toga.

Zbog odluke Finske i Švedske stigle su i reakcije iz Kremlja, a predsednik Rusije Vladimir Putin je najavio da će "biti odgovora".

(Mondo)