Svet

ANKARA PROTIV FINSKE I ŠVEDSKE, STIGAO ODGOVOR IZ VELIKE BRITANIJE: Turska je važna NATO članica, ne mogu da ignorišu!

Autor Sara Gajić

Britanski ministar odbrane Ben Volas je rekao da je Turska važna članica NATO-a i da će njene probleme zajedno rešavati.

Izvor: Shutterstock

NATO će sigurno saslušati razloge turske zabrinutosti u vezi sa kandidaturama Švedske i Finske za članstvo, rekao je britanski ministar odbrane u četvrtak.

Finska i Švedska su u sredu zvanično podnele zahtev za ulazak u NATO, što je odluka podstaknuta ruskim ratom protiv Ukrajine koji je počeo u februaru. Ali Turska, dugogodišnja članica alijanse, iznela je primedbe na kandidature za članstvo, kritikujući zemlje što tolerišu, pa čak i podržavaju terorističke grupe.

"Turska je neverovatno važna članica NATO-a i zaista, ima snažan doprinos", rekao je Ben Volas u svom obraćanju Donjem domu.

"Uvek treba da zapamtimo da NATO pokriva veoma široku granicu od visokog severa, Arktika u Norveškoj, sve do Crnog mora i Turske. A Turska je veoma važna, jedna od najstarijih članica NATO-a. Potrebno je da razumemo situaciju zbog koje je Turska zabrinuta i zajedno rešimo problem kako bismo bili sigurni da će svih 30 nacija podržati i prihvatiti ulaz Finske i Švedske", rekao je on.

Volas je rekao da će razgovarati sa svojim turskim kolegom Hulusijem Akarom i da je čuo govore turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana o tome da je "zabrinut zbog terorističkih grupa PKK i da li članovi čine dovoljno da se izbore sa tim".

"Mislim da postoji način. Mislim da ćemo na kraju doći do toga i veoma je važno da slušamo sve članice i njihove zabrinutosti u tom procesu i sigurno ćemo slušati Tursku", rekao je on.

Tokom poslednjih pet godina, i Helsinki i Stokholm nisu uspeli da pristanu na zahteve Ankare za izručenje desetina terorista, uključujući članove PKK i FETO, grupe koja stoji iza poraženog puča 2016. u Turskoj. 

(MONDO)