Svet

RAT BESNI NA ISTOKU, A UKRAJINCI NEĆE PRIMIRJE ZBOG OVOGA?! "Putin će pokrenuti JOŠ KRVAVIJU ofanzivu!"

Autor Jana Desovski

Zelenski je rekao da ruska vojska pokušava da napadne gradove Slavjansk i Severodonjeck, ali ukrajinske snage zaustavljaju njihov napredak.

Izvor: Profimedia

Ukrajina je isključila mogućnost primirja ili ustupaka Rusiji, što je pojačalo napade u ukrajinskom istočnom regionu Donbasa, javio je Rojters jutros kada je poljski predsednik stigao u Kijev, prvi strani lider koji se obratio parlamentu od početka invazije u februaru.

Rusija predvodi veliku ofanzivu u Lugansku, jednoj od dve provincije Donbasa, nakon što je ugušila višenedeljni otpor poslednjih ukrajinskih boraca u strateškom gradu Marijupolju na jugoistoku zemlje.

Separatisti koje podržava Rusija vladali su većim delom Luganska i susednog regiona Donjecka pre nego što je invazija počela 24. februara, ali Moskva takođe želi da okupira ostatak ukrajinskog Donbasa. "Situacija u Donbasu je izuzetno teška", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u obraćanju u nedelju uveče.

Ruska vojska pokušava da napadne gradove Slavjansk i Severodonjeck, ali ukrajinske snage zaustavljaju njihov napredak, dodao je Zelenski.

Nema primirja

Savetnik Zelenskog Mihajlo Podoljak odbacio je mogućnost da Ukrajina pristane na primirje i rekao da Kijev neće prihvatiti nikakav sporazum sa Moskvom koji bi uključivao predaju teritorija. "Ustupci bi jako udarili Ukrajinu u glavu jer bi Rusija udarila još jače nakon svakog prekida rata", rekao je on.

"Rat se neće završiti nakon ustupaka. Samo će biti stavljen na čekanje na neko vreme. On će pokrenuti novu ofanzivu, još krvaviju i veću", rekao je Podoljak, glavni ukrajinski pregovarač, za Rojters u strogo čuvanoj predsedničkoj kancelariji.

"Marijupolj je retka ruska pobeda"

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin i italijanski premijer Mario Dragi nedavno su pozvali obe strane na primirje. Završetak borbi u Marijupolju, najvećem gradu koji je Rusija osvojila, donosi ruskom predsedniku Vladimiru Putinu "retku pobedu" posle niza neuspeha u skoro tri meseca sukoba. Poslednji ukrajinski borci u čeličani Azovstalj u Marijupolju predali su se u petak, saopštila je Rusija.

Potpuna kontrola Marijupolja za Rusiju znači i kontrolu putnog pravca koji povezuje Rusiju i istočne regione Ukrajine pod kontrolom proruskih separatista sa poluostrvom Krim, koje je Moskva okupirala 2014. godine.

(MONDO)