Svet

BAJDEN OTKRIO VELIKI PLAN - OVAKO ĆE SE BORITI SA DOMINACIJOM KINE: Predsednik SAD u Japanu spomenuo i Rusiju!

Autor Nikola Todorović

Predsednik SAD, Džo Bajden, tokom posete Japanu objavio je ekonomski plan Vašingtona za ovaj region kako kako bi odgovorio na ekonomsku dominaciju Kine.

Izvor: Printscreen/FOX

Bajden je prethodno, u nedelju, započeo posetu Aziji u Južnoj Koreji gde je razgovarao o strateškim izazovima u ovom regionu sveta. Potom se u ponedeljak sastao sa premijerom Japana Fumion Kišidom u palati Akasaka, gde se očekuje da će se pored ekonomskih ragovarati i o temi bezbednosti. Pre nego što je Bajden najavio novi Indo-pacifički ekonomski okvir "IPEF" kao odgovor na uticaj Kine.

"Sjedinjene Države ostaju u potpunosti posvećene Japanu, odbrani Japana, i zajedno ćemo se suočiti sa izazovima današnjice i budućnosti. Svrha posete je da povećamo našu saradnju sa drugim nacijama u regionu i pružimo konkretne koristi ljudima u Indo-pakičkom regionu", rekao je Bajden, zahvalivši Kišidi što se pridružio naporima koje predvode SAD da sankcioniše Rusiju zbog invazije na Ukrajinu. 

Saopšteno je da plan koji će Bajden objaviti u ponedeljak nije trgovinski sporazum u tradicionalnom smislu. Plan uključuje jedan "stub" koji se odnosi na trgovinu, ali takođe uključuje i druge oblasti kao što su povećanje otpornosti lanaca snabdevanja, promovisanje čiste energije i borba protiv korupcije. Prema ovom nacrtu ekonomskog plana, biće potrebno da se istom pridruže i druge zemlje pored tradicionalnih, poput Japana i Južne Koreje, već i manje nacije, posebno u jugoistočnoj Aziji, koje nisu tako blisko povezane sa Sjedinjenim Državama.

Bela kuća je saopštila da je planirano da se Bajden u utorak sastane sa liderima grupacije "Kvad" koju čine SAD, Japan, Indija i Australija. 

(MONDO)