Svet

ILJA (10) JE PREŽIVEO PAKAO U MARIJUPOLJU, ALI NJEGOVA MAJKA NIJE! Sina odvukla na sigurno, pa mu izdahnula na rukama!

Autor Uroš Matejić

Iljina majka mu je umrla na rukama u Marijupolju, tokom ruskog granatiranja i opsade grada.

Izvor: Instagram/ohmatdyt

Sve je više civilnih žrtava u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Nažalost, rat nije zaobišao ni nedužnu decu koja su za kratko vreme morala da odrastu i da žive sa problemima odraslih. Prema zvaničnim podacima, tokom tri meseca rata u Ukrajini, poginulo je 238 dece, a više od 430 je povređeno.

Ovi podaci objavljeni su danas u Kancelariji generalnog tužioca. Agencija je pojasnila da ove brojke nisu konačne jer se utvrđuju na mestima aktivnih neprijateljstava, na privremeno okupiranim i oslobođenim područjima.

Rat nije zaobišao ni Ilju, rodom iz Marijupolja. Dečak je proslavio 10. rođendan u krevetu najveće ukrajinske dečije bolnice Ohmadit u Kijevu. Njegova majka mu je umrla na rukama u Marijupolju, tokom ruskog granatiranja i opsade grada. Bolnica Ohmadit objavila je tužnu priču dečaka na svom zvaničnom sajtu i društvenoj mreži Instagram.

Napominju da je priča o desetogodišnjem Ilji Matvijenku, nažalost, jedna od mnogih priča mariupoljske dece. Od samog početka rata dečak i njegova majka ostali su u svom rodnom mestu, krili se u njegovoj kući, živeli u podrumu. Kada je počelo žestoko rusko granatiranje, pokušali su da pobegnu kod suseda. Tom prilikom je povređena majka dečaka, imala povredu glave, a dečak je imao povredu noge. Žena je nekako odvukla sina u stan jednog poznanika. Ranjeni i iscrpljeni ležali su na kauču i zagrljeni. Majka je umrla sinu na rukama. Vlasnici stana su odneli njeno telo, a sledećeg dana ruska vojska je dečaka odvela u okupirani Novoazovsk, a odatle u Donjeck.

Iljina noga je bila slomljena. Doktori su mislili da će morati da je amputiraju. Ali ipak su uspeli da je spasu. U međuvremenu, njegova baka u Ukrajini je tražila sve moguće načine da vrati svog unuka. Ona je preuzela starateljstvo nad detetom i otišla po unuka.

Da bi to uradila, morala je da pređe granice četiri zemlje. Ona je to uradila. Ilja je stigao u Ohmadit u Kijevu. Posetio ga je i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, čiji je tim bio angažovan da vrati dečaka njegovoj baki.

Dečak je u bolnici proslavio 10. rođendan. Lekari su ga bodrili jer su mu rekli da će ponovo moći da hoda i trči. Mališan se raduje što ga svi posećuju, ali tuga u njegovim očima nije nestala. Tuga za majkom koja je poginula od ruskih granata...

(MONDO)