ORBAN NE POPUŠTA, JAČA PRITISAK NA EU - "MORAMO DA SE BORIMO!" Mađarska i dalje koči sankcije, traži poseban tretman

Pred samit o novim sankcijama Rusiji i uvođenje embarga, Viktor Orban istakao da im je potrebna garancija da će dobiti dovoljno energenata.

Shutterstock/YouTube/screenshot/BBC News

Sklapanje dogovora u EU o sledećem setu sankcija Rusiji neće biti lako, tome u prilog idu različiti stavovi lidera u Briselu. Uoči dvodnevnog samita koji počinje danas popodne, lideri pokušavaju da postignu dogovor, prenosi Rojters.

Predlog šeste runde sankcija EU protiv Rusije uključivao je zabranu uvoza sve ruske nafte - morske i naftovodne, sirove nafte i rafinisanih proizvoda. Da bi se nastavilo sa sprovođenjem, svih 27 zemalja članica moraju jednoglasno da se slože o sankcijama. Mađarska je rekla da bi zaustavljanje uvoza ruske nafte ugrozilo njenu ekonomiju.

Slično su Slovačka i Češka izrazile zabrinutost, navodi Rojters. Sve tri zemlje se za snabdevanje naftom oslanjaju na južni naftovod "Družba" iz Rusije.

"Uvek ćemo naći kompromis. Još se vode razgovori. Sve dok postoje razgovori, nadam se“, rekao je premijer Luksemburga Gzavije Betel dok je odlazio na njihov sastanak.

Međutim, mediji prenose manje ohrabrujuće reči mađarskog premijera Viktora Orbana. On je rekao novinarima da su Mađarskoj takođe potrebne garancije da bi mogla da kupuje naftu morem ako ruske isporuke nafte prestanu da stižu naftovodom "Družba".

"Ono što je za nas problem i zašto moramo da se borimo danas, jeste da ako se nešto desi ruskoj nafti koja dolazi naftovodom... ako ne dođe nafta, onda treba da imamo pravo na kupovinu morem“, rekao je Orban. "Ovo je garancija koja nam je potrebna", istakao je on.

Nekoliko sati pre sastanka, premijerka Estonije Kaja Kalas rekla je "Mislim da danas nećemo postići dogovor".

(MONDO)