Svet

KOJA JE PUTINOVA TAKTIKA U UKRAJINI: Poznato pravo stanje ruske vojske - jedno je presudno za pobedu!

Autor Nikola Todorović

Institut za proučavanje rata objavio je koji će biti tok rata u Ukrajini.

Izvor: Ria/screenshot

Američki institut za ratne studije objavio je novu analizu i mapu rata u Ukrajini.

"Putin pravi veliku grešku, odlučio je da iskoristi sve svoje snage i resurse u očajničkom i krvavom pokušaju da zauzme teritoriju istočne Ukrajine, što će mu doneti uglavnom simbolične dobitke. Njegova vojska je ranjiva u drugim delovima zemlje. Ukrajinske kontraofanzive u Hersonu ukazuju na to da ukrajinski komandanti prepoznaju i iskorišćavaju ovu ranjivost", dodaje se.

Kada je u pitanju sukob u oblasti Herson u analizi se govori o prednostima koje imaju i Rusi i Ukrajinci.

"Herson je ključan jer je to jedina oblast u Ukrajini gde su ruske snage stacionirane na zapadnoj obali reke Dnjepar. Ako Rusija bude u stanju da zadrži jaku poziciju u Hersonu kada borbe prestanu, biće u veoma jakoj poziciji sa koje može da pokrene buduću invaziju. S druge strane, ako Ukrajina povrati Herson, biće u mnogo jačoj poziciji da se brani od budućeg ruskog napada. Ova strateška kalkulacija bi, u principu, trebalo da navede Rusiju da usmeri svoje napore na zadržavanje Hersona. Ali predsednik Rusije Vladimir Putin je umesto toga odlučio da koncentriše sve svoje snage i resurse u pokušaju da okupira teritoriju istočne Ukrajine", navodi se u saopštenju.

Što se tiče Severodonjecka, objašnjeno je da ruske snage sada kontrolišu do 70 odsto istočnog dela grada i da napreduju ka centru.

"Ukrajinske snage se sada očigledno povlače iz Severodonjecka umesto da se bore do kraja. To je faktor koji je omogućio Rusima da relativno napreduju u gradu. Odluka da se izbegne izdvajanje više sredstava za spas Severodonjecka i odluka da se povuče iz nje bile su strateški razumne, ali i veoma bolne", objašnjeno je,

"Ukrajina mora da iskoristi svoje ograničenije resurse i fokusira se na ponovno osvajanje kritičnog terena, a ne na odbranu terena čija kontrola neće odrediti ishod rata", dodaje se u izveštaju.

(MONDO)