Svet

NEMAČKA ŠALJE UKRAJINI SVOJE NAJMODERNIJE ORUŽJE! Moćni IRIS-T može da spreči svaki ruski vazdušni napad (VIDEO)

Autor Uroš Matejić

IRIS-T sistemi protivvazdušne odbrane "najmoderniji" su u nemačkim zalihama.

Izvor: Youtube/ Defence Simplified

Nemačka će poslati naprednije oružje Ukrajini, rekao je kancelar Olaf Šolc u parlamentu u sredu. Između ostalog, vlada je odlučila da zemlji isporuči sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T.

Rakete su prvobitno bile evropska zamena za AIM-9 Sidevinder američke proizvodnje. Takođe postoji i varijanta sa radarom navođena sa zemlje pod nazivom IRIS-T SL. Postoje dve verzije sistema.

Šolc je rekao da su sistemi protivvazdušne odbrane "najmoderniji" u nemačkim zalihama i da će "omogućiti Ukrajini da zaštiti veliki grad od ruskih vazdušnih napada".

Podsećanja radi, sredinom maja pojavili su se izveštaji da nemačka vlada razmatra slanje takvog inventara u Ukrajinu, a izvori kažu da bi Kijev mogao da ih rasporedi do novembra, prenosi RT.

Iris-T
Izvor: Youtube/Defence Simplified

Operativno testiranje IRIS-T SL srednjeg dometa je završeno u januaru. Zajednički programer Švedska je primenio verziju kratkog dometa 2019. Šolc je takođe najavio da će Nemačka koordinisati sa SAD da isporuči svoje višecevne raketne bacače Ukrajini.

Kritičari su optužili Šolca da je previše oprezan u naoružavanju Ukrajine. Govoreći tokom rasprave o budžetu u parlamentu, Šolc je hvalio svoj rekord u pružanju vojne pomoći Kijevu, nazivajući odluku svoje vlade da prekine nemačku tradiciju da ne šalje oružje u zone sukoba "hrabrom". On je obećao svoju dugoročnu podršku Ukrajini protiv Rusije.

(MONDO)