Svet

NIKAD NISU SLALI ORUŽJE, A SAD ODLUČILI DA NAPRAVE IZUZETAK! Prekršili politiku neutralnosti i Ukrajini poslali ovo!

Autor Jana Desovski

Švedska je u februaru najavila da će poslati oružje Ukrajini.

Izvor: Profimedia

Švedska će Ukrajini pružiti veću ekonomsku pomoć i više vojne opreme, uključujući protivbrodske rakete, puške i protivtenkovsko oružje, rekli su ministar finansija Mikael Damberg i ministar odbrane Peter Hultkvist.

"Predlozi podneti parlamentu znače da će se izdvajanja za budžet centralne vlade povećati za milijardu švedskih kruna (102 miliona dolara) 2022. godine“, navodi se u saopštenju nordijskog ministarstva finansija.

"U znak solidarnosti sa Ukrajinom i kao deo međunarodnog odgovora na ruske akcije, vlada vidi stalnu potrebu da podrži Ukrajinu", navodi se u saopštenju.

Švedska je u februaru najavila da će poslati vojni materijal Ukrajini, uključujući 5.000 komada protivtenkovskog oružja, šlemova i pancira, au martu je najavila da će poslati još 5.000 komada protivtenkovskog oružja.  Danska je već poslala protivbrodske rakete Harpun u Ukrajinu, koja pojačava odbranu Odese, vitalne luke.

Ruska invazija podstakla je Švedsku da prekrši politiku neutralnosti koja datira decenijama unazad – ranije Švedska nije slala oružje nacijama u ratu. Prošlog meseca Švedska i susedna Finska odlučile su da se pridruže NATO-u - prelomni trenutak u odbrambenom stavu nordijskih zemalja.

(MONDO)