Svet

ZELENSKI IMA 3 USLOVA, NEMA PREGOVORA DO TADA! Ukrajina odbrusila Rusiji i EVROPSKOJ SILI - ovo je odgovor!

Autor Aleksandar Blagić

Ukrajina je odbacila predlog francuskog predsednika Emanuela Makrona i navela da ima tri zahteva koja prvo moraju da se ispune.

Izvor: Profimedia

Državni vrh Ukrajine odbacio je poziv francuskog predsednika da ne "ponižava" Rusiju u ime diplomatije i poručio da nema smisla pregovarati dok se ruske snage ne povuku. Mihail Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, upitan je o ponudi posredovanja Francuske.

"Nema smisla pregovarati dok se ne dese sledeće stvari: Dok ne dobijemo puno naoružanje, ne ojačamo svoju poziciju i gurnemo ruske vojne snage što dalje od ukrajinskih granica. Kada se to bude dogodilo, onda ima smisla razmotriti predlog predsednika Markona", rekao je Podoljak.

Ukrajina, koja tvrdi da je Rusija do sada okupirala oko dvadeset odsto njene teritorije, sada dobija više naoružanja od zapadnih sila poput SAD, VB, EU i zemalja članica NATO.

"Naše oružane snage su spremne da koriste novo oružje i mislim da možemo da započnemo novu rundu pregovora sa ojačane pozicije", naveo je u petak Dejvid Arakamija, ukrajinski poslanik i član pregovaračkog tima.

(MONDO)